ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Milletvekili Mandacı ve inşaat işçileri temsilcileri Yorgos Kutrumanis ile görüştü

09.02.2011
Milletvekili Çetin Mandacı ve İskeçe’deki inşaat işçileri temsilcileri Atina’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vekili Yorgos Kutrumanis ile görüşme gerçekleştirdi ve inşaat işçilerinin sorunlarını Bakan’ın dikkatine sundular.

1 Şubat Salı günü Bakan Vekili’nin Atina’daki bürosunda gerçekleşen, İskeçe inşaat işçileri temsilcilerinin ve milletvekili Çetin Mandacı’nın katıldığı görüşmenin çözüm getirecek yapıcı bir görüşme olduğu bildirildi. Gürüşme son günlerde İldeki işçilerin sorunlarını konu alan temaslar çerçevesinde gerçekleşti. Bu konuyla ilgili başka bir görüşme daha olmuştu, o görüşmede ise milletvekili Çetin Madacı’nın yanı sıra Sosyal Konut (Ergatiki Estia) Başkanı ve İşçi Konutları (Ergatikes Katikies)Başkanı ve İşçi Sendikası Başkanı Angelos Bebekidis hazır bulundular.

Görüşmede, İskeçe İşçi Sendikası Başkan Yardımcısı Sali Kehaya, İskeçe İnşaat İşçileri Derneği Kasadarı Halil Bandak, avukat Adem Hasan ve Çetin Mandacı inşaat işçilerinin önemli ve gündemdeki sorunlarını özellikle de, ülkenin en kalabalık derneklerinden olan bu inşaat işçileri derneğinin sorunlarını dile getirdiler.

İşsizliğin, sağlık bakımı için gereken pul sayısının azalmasının, kendini sigortalamanın ve sahte pullar konusunun görüşüldüğü toplantıda tüm fikirler sunuldu. İnşaat işçileri temsilcileri, Bakan’a bilgi vererek İskeçe ilini de etkileyen ekonomik kriz nedeniyle inşaat sektöründe de hızla artan işsizliğe dikkat çektiler. İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı da, hem issizliğin hem de Karamanli hükümetinin insafsız yasasının inşaat işçilerine bir darbe daha vurduğuna dikkat çekti, çünkü bu yasayla inşaat işçilerinin sağlık bakım haklarına sahip olabilmeleri için gereken pul sayısı 50’den 100’e çıkarıldı, böylece de bu kişiler temel sağlık ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiler. İnşaat işçileri temsilcileri de, bu sorunlardan dolayı, kendilerinin ve ailelerinin sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve doktor defterlerini mühürletebilmek için, inşaat işçilerinin yasal olmayan bir pul satın alma çözümüne gittiklerini ve daha sonra bu pulların sahte olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çektiler. Bu sebeplerden dolayı da, kendini sigortalama kriterlerinin (yaş sınırı ve pul sayısı) daha esnek olmasını talep ettiler.

Vekil Bakan kendini sigortalama kriterlerini inceleyeceğine dair söz verdi ve hükümetin sağlık bakımı için gereken pul sayısını azaltmayı amaçlayan bir yasayayı oylamaya getireceğini bildirdi. Ayrıca, bu yeni belirlenecek azalmış pul sayısını da tamamlayamayan inşaat işçileri için özel bir durum uygulanacak ve gelirleri belirli bir ortalamanın altında olan inşaat işçileri sağlık (doktor) defterlerini mühürletebilecekler.

Ayrıca, Bakan “Sosyal Çalışma” adlı hükümetin yeni programı hakkında da bilgi verdi, ki bu programdan hem genel olarak işsizler hem de aralarında inşaat işçilerinin de bulunduğu özel gruplar faydalanabilecek.

Görüşmenin sonunda, görüşmeye tüm katılanlar gelecekte de iyi bir işbirliği içinde olacaklarına dair görüş bildirdiler.


Çetin Mandacı
İskeçe İli PASOK Milletvekili