ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABD, 2010 Yunanistan İnsan Hakları Raporu’nu yayımladı

11.04.2011
8 Nisan 2011 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, 2010 Yunanistan İnsan Hakları Uygulamaları Ülke Raporu’nu yayımladı. Raporda din özgürlüğü alanında bazı kısıtlamaların yanı sıra bazı etnik azınlık gruplarının kendini tanımlama özgürlüğüne kısıtlamalar getirildiği, etnik azınlıkların sosyal olarak dışlandığı ve ayrımcılığa maruz kaldıkları not ediliyor.

Göçmenlerin insan haklarının ayrıntılı olarak yer bulduğu raporun insan haklarına saygı başlıklı bölümünde yargılama prosedürü ile ilgili olarak hükümetin “Trakya’daki Müslüman azınlığın” aile ve medeni işlerini düzenleyen konularda Şeriat’ı tanıdığı not ediliyor. Rapora göre birçok sivil toplum kuruluşu ve medya Şeriat’ı özellikle vesayet altındaki çocuk, boşanma veya miras konularında kadına karşı ayrımcı olarak nitelendiriyor. Buna karşılık rapor, “Müslüman azınlığın” üyelerinin devlet nikahı kıyma ve davalarını medeni hukuk mahkemelerine götürebileceklerini de not ediyor.

Radyo ve televizyon istasyonlarının temel olarak Yunanca dilinde ve radyo istasyonlarının günde 24 saat yayın yaptığı ifade edilen raporda “Trakya’daki Müslüman azınlığın üyelerinin” mevzuatın küçük, bağımsız ve Türkçe dilinde yayın yapan istasyonlara karşı ayrımcılık uyguladığını ifade ettikleri not ediliyor. 2009 yılında Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin yasanın uygulanması neticesinde yalnızca Türkçe dilinde yayın yapan bir radyo istasyonun uyarı cezası aldığını rapor ettiği raporda ayrıca belirtiliyor.

Dernek özgürlüğü konusunda ise raporda İskeçe Türk Birliği’nin yasal olarak yeniden tanınma talebinin Mart 2008 tarihli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen Trakya İstinaf Mahkemesi tarafından reddedildiği not ediliyor. İstinaf Mahkemesi’nin AİHM kararlarının bağlayıcı olmamakla birlikte AİHM’nin kararında siyasi unsurları dikkate almadığını ifade ettiği belirtilen raporda dava ile ilgili olarak Yargıtay’ın yıl sonunda kararını açıklayacağı not ediliyor.

Kadın hakları ile ilgili olarak bir önceki yılın raporunda dile getirildiği üzere Şer’i hukuk uygulaması nedeni ile kadının anayasa, mevzuat, uluslararası standartlar ile bağdaşmayan kurallara tabi oldukları dile getiriliyor. 2008 ve Şubat 2009 tarihlerinde olmak üzere iki davanın örnek gösterildiği raporda Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun müftülerin(atanmış) dini görevlerinin sınırlandırılmasını ve Şeriat’ı tanımaya son vermesini tavsiye ettiği not ediliyor.

Azınlıklar konusunda ise bazı vatandaşların kendilerini Türk, Pomak, Ulah, Roman, Arvanit veya Makedon olarak tanımladıkları ifade edilen raporda hükümetin 1923 Lozan Barış Antlaşması’na dayanarak yalnızca “Müslüman azınlığı” tanıdığı belirtiliyor. Hükümetin bireysel olarak kendini tanımlama hakkına karşı çıkmadığı kaydedilen raporda buna karşılık kendilerini azınlık olarak tanımlayan pek çok kişinin kimliklerini ifade etmekte zorlandıkları belirtiliyor. “Türk” kelimesinin kuruluşların isminde kullanılmasının yasak olduğu belirtilen raporda pek çok etnik Yunan’ın Türk kelimesinin kullanılmasına karşı olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte raporda “İskeçe İli Pomakları Kültür Derneği”’nin Millet gazetesi aleyhine açtığı davaya ilişkin sürece ayrıntılı şekilde yer veriliyor.

Habipoğlu: Rapor yüzeysel ve eksik

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “ABD Yunanistan İnsan Hakları Raporu, ağırlıklı olarak göçmenlerin durumunun çeşitli başlıklar altında incelendiği bir rapor görünümünde. Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak ise raporun içeriği bir önceki yılın raporu ile büyük ölçüde aynı… Yüzeysel ve derinliksiz bir yaklaşım içerisinde hazırlanan raporda dile getirilen hususlar etraflıca incelenmemiş. Buna bir örnek olarak basın özgürlüğü konusunda radyo istasyonlarının tabi olduğu mevzuat incelenirken bir radyo istasyonuna uyarı cezası verildiği not edilmiş. 2009 yılı raporunda da aynı ifadelere yer verilmişti. Ne var ki bu konu ile ilgili olarak 2010 yılında Kral FM’ye verilen cezadan bahsedilmiyor. Bu yüzeysel yaklaşım nedeni ile raporda yer bulmayan eksikler ve/veya yanlış şekilde yer verilen hususlar ile ilgili olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da paralel rapor hazırlayacağız” açıklamasında bulundu.

İlgili rapora http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2010/eur/154427.htm linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ