ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 19. Madde Sorunu’nu yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor

01.06.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 3370/1955 sayı ve tarihli Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun 19. Maddesi ile vatandaşlıktan çıkarılan yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ünün sesini duyurmak amacı ile uluslararası düzeyde bu soruna dikkat çekmek istiyor. “Yunanistan’ı geri dönüş niyeti olmaksızın terk eden Yunan etnik kökeninden olmayan bir kişi, Yunan vatandaşlığından ıskat edilebilir” diyen 19. Madde nedeni ile vatandaşlıktan çıkarılan, bugün vatansız veya başka bir ülkenin vatandaşlığını almak zorunda bırakılan Batı Trakya Türklerinin durumunu Avrupa Birliği düzeyinde gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Tam 43 yıl yürürlükte kalan 19. Madde, 1998 yılında kaldırıldı. Ancak maddenin geriye dönük uygulanmaması nedeni ile vatandaşlıktan çıkarılan binlerce Batı Trakya Türk’ü öncelikle vatandaşlık hakkı olmak üzere çeşitli sosyal ve siyasi haklarından da mahrum bırakılmış oldu. Yunanistan’daki iç hukuk yollarının tüketilememesi nedeni ile vatandaşlık hakkı ile ilgili olarak açılacak davaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) maalesef kabul etmiyor. Bununla birlikte 19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi vakası hakkında Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyorlar. Ancak bu durum kaybedilen tüm haklar ile birlikte vatandaşlığı geri kazanma anlamına gelmiyor. Aksine Yunan vatandaşı iken vatandaşlıktan çıkarılan bu kişiler, normal vatandaşlık edinme prosedürünü takip etmek durumunda bırakılıyor. Vatandaşlıktan çıkarılan bugün başka bir ülkede yaşayan Batı Trakya Türklerinin yeniden vatandaş olmalarına ise Yunanistan Devleti ve Hükümeti sıcak bakmıyor.

Geçmişte 19. Madde ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yürüten ABTTF, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler düzeyinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiş, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konu ile ilgili bir soru önergesinin sunulmasını sağlamıştı. O dönemde gerçekleştirilen çalışmaların etkisiyle Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile AKPM üyesi Michel Hunault, Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşıtı Avrupa Komisyonu (ECRI) ve Birleşmiş Milletler Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay McDougall, hazırladıkları raporda 19. Madde sorununa yer vermişlerdi. Şimdi de ABTTF, Avrupa Birliği düzeyinde gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetler ile uluslararası toplumun dikkatini bu soruna çekmek istiyor. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in dediği gibi “19. Madde sorunu yeniden başvuru değil hak iadesi sorunu”. ABTTF, bunu herkese duyurmak için yeniden harekete geçiyor.

ABTTF, daha önce Yunan vatandaşlığını kaybetmiş olanlar hakkında detaylı bilgi toplamak için bir bilgi bankası oluşturmuştu. ABTTF olarak şimdi yeniden sizlerden https://www.abttf.org/html/19Madde/19_Madde_Bilgi_Formu.pdf linkinde yer alan bilgi formunu doldurmanızı rica ediyoruz. Siz ya da yakınlarınız 19. madde mağduruysanız sizlerden bilgi formunu tam ve doğru olarak doldurmanızı, form ile birlikte durumunuzu belgeleyen evrakların kopyalarını ABTTF’ye ulaştırmanızı istiyoruz.