ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da yeni kabine

17.06.2011
Başbakan Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın içinden geçtiği derin ekonomik kriz ve hükümetin ekonomik krizi aşma amacı ile oluşturduğu ekonomik kalkınma programına toplumun tepkisini azaltmak amacı ile kabine değişikliğine gitti. Papandreu’nun bu sabah yaptığı kabine değişikliğinin ardından görevlerine atanan bakanlar, Yunanistan Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törenle yemin ederek göreve başladı.

Yeni kabine şu isimlerden oluşuyor:

Başbakan: Yorgo Papandreu
Başbakan Yardımcıları: Theodoros Pangalos ve Evangelos Venizelos
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü: İlias Mosyalos
İçişleri Bakanı: Haris Kastanidis
Bölgesel Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakanı: Mihalis Hrisohoidis
Maliye Bakanı: Evangelos Venizelos
Dışişleri Bakanı: Stavros Lambrinidis
Savunma Bakanı: Panos Beglitis
Çalışma ve Sosyal Sigorta Bakanı: Yorgo Kutrumanis
Kamu Güvenliği Bakanı: Hristos Papuçis (değişmedi)
Eğitim ve Din işleri Bakanı: Anna Diamandopulu (değişmedi)
Altyapı ve Ulaştırma Bakanı: Yannis Ragusis
Sağlık Bakanı: Andreas Loverdos (değişmedi)
Tarım ve Gıda Bakanı: Kostas Skandalidis (değişmedi)
Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı: Yorgo Papakostandinu
Adalet Bakanı: Miltiadis Papaioannu
Kültür ve Turizm Bakanı: Pavlos Gerulanos (değişmedi)
İdari Reformlar ve e-Devlet Bakanı: Dimitris Reppas

Erken seçim yolda mı?

Yemin töreninin ardından Başbakan Papandreu’nun başkanlığında yeni kabine bugün ilk bakanlar toplantısını gerçekleştirdi. Salı günü Yunan Parlamentosu’ndan güvenoyu isteyecek olan Papandreu, güvenoyu alamaması durumunda erken seçime gidecek. Zira Başbakan Papandreu, Avrupa Birliği’nin ekonomik kalkınma programı üzerinde ulusal uzlaşı sağlanmasını istemesi üzerine Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas’ın başkanlığında muhalefet ile bir araya gelmiş, ancak muhalefetin desteğini alamamıştı. Papandreu, gerekirse tek başına yoluna devam edeceğini açıklayarak muhalefetin desteğini alamaması durumunda referanduma gitmeyi düşündüğünü söylemiş, “İki yol var, ya iflas ya da maliyeti çok yüksek olacak kurtuluş” demişti. 15 Haziran Çarşamba günü Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Andonis Samaras ile görüşmüş, bir milli mutabakat hükümeti için Samaras’ın şartlarını önce kabul etmiş, ardından vazgeçmişti. Hemen ardından Papandreu, kabine değişikliğine giderek muhalefetin ve sivil toplumun tepkisini çeken isimleri kabineden uzaklaştırdı.

Halk sokakta!

Papandreu, hükümeti ayakta tutarak ekonomik kalkınma programını tüm tepkiler altında uygulamaya çalışırken Almanya ve Fransa Berlin’de bugün Yunanistan’ın ekonomik durumunu görüşmek üzere bir araya geldi. Zira Yunanistan’ın Avrupa genelinden aldığı borçların yüzde 55’i Alman ve Fransız bankalarının elinde toplanmış durumda. Bu nedenle Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi durumunda en büyük darbeyi Almanya ve Fransa alacak.

Avrupa Birliği, 2012-2015 dönemini kapsayan 28 milyar avro tutarındaki yeni paketin 12 milyar vro tutarındaki kredi dilimi için yeni kesintiler ve vergi artırımları talep ederken Yunanistan’da halk sokakta… Onbinlerce eylemci Çarşamba günü bir kez daha genel greve giderek Atina’da yeni ekonomik paketi protesto etti. Protestolar, polisin müdahale ederek biber gazı kullanmasına neden oldu. Yunan basını, yeni kabinenin güvenoyu alsa bile Papandreu’nun sokaklara dökülen Yunanlıları ikna etmeden yoluna devam edemeyeceğini, bu nedenle erken seçimin kaçınılmaz olduğunu yazıyor.