ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Sivil toplum ve siyasetçiler AP’de buluştu

30.06.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), 29 Haziran 2011 tarihinde Avrupa Azınlıkları Federal Birliği(FUEN) tarafından düzenlenen “AP’de Öğlen Yemeğine Davet- Sivil Toplum ve Siyaset ile İşbirliği” temalı toplantıya katıldı. Brüksel’de Danimarka Milletvekili Anne E. Jansen(ALDE)’in başkanlığında gerçekleştirilen konferansa ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu katıldı.

FUEN, AP’de çalışmaları anlattı

Avrupa Parlamentosu temsilcileri, azınlıklar, AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve FUEN üyelerinden yaklaşık elli kişinin katıldığı konferansta FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, AP Milletvekili Anne E. Jansen ve Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu Eş Başkanı Carl Haglund konuştular. AP Milletvekilleri ile yakın bir diyalog kurmak amacı ile AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu’na on kişilik bir grup ile katıldıklarını söyleyen Hans Heinrich Hansen, toplantının amacının FUEN’in çalışmaları hakkında bilgi vermek olduğunu söyledi.

İlk olarak FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, Danimarka Hükümeti tarafından finanse edilen yeni bir işbirliği mekanizması olarak “Yetki Merkezi” isimli düşünce kuruluşu projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkan Hans Heinrich Hansen, bu yetki merkezinin gerçek anlamda bilgi ve düşünce paylaşımını sağlamak amacı ile bir ağ oluşturmaktan çok siyasetçiler, sosyal bilimciler ve “pratisyen” olarak FUEN’i bir araya getirmek amacı ile kurulduğunu belirtti.

İkinci olarak Jan Diedrichsen, FUEN’in bölgesel ve dilsel azınlıklar alanında EBLUL’ın dağılmasından sonra oluşan boşluğu doldurmak amacı ile yeni bir girişim başlattıklarını söyledi. AB Çok Dillilik Komiseri Leonard Orban’ın kabinesinin eski üyelerinden Johan Häggman, FUEN dil politikası ve bu yeni işbirliği mekanizması hakkında bilgilendirmede bulundu.

Üçüncü olarak FUEN, Haziran 2011 tarihli FUEN 56. Kongresi’nde kabul ettiği Eisenstadt Deklarasyonu ile FUEN’in Roman sorununa yaklaşımı konusunda bilgi verdi. Eski Bakan Dr. Jürgen Schöning’in himayesinde gerçekleştirilen bu yeni girişimde FUEN’in AB Komiseri Viviane Reding ile görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi. Bu çerçevede FUEN’in “Romanlar ile Dayanışma!” sloganı ile Roman sorununda aktif bir rol oynayacağı bildirildi.

Dördüncü olarak Romanya’daki Macar azınlığın temsilcisi FUEN üyesi RMDSZ’den ve aynı zamanda AP Milletvekili olan Gyula Winkler, FUEN’in himayesinde gerçekleştirilmeye hazırlanılan “Vatandaş Girişimi”ni anlattı. Lizbon Anlaşması’nın imzalanmasının ardından bu girişim, AB Komisyonu’nu harekete geçmeye davet eden 1.000.000 imza topladı.

Beşinci olarak FUEN Genel Sekreteri Domowina Bernhard Ziesc, Avrupa Azınlıkları Futbol Turnuvası EUROPEADA 2012 hakkında bilgilendirmede bulundu. Lausitz Sorblarının işbirliği ile FUEN tarafından ikinci kez düzenleneceği ifade edilen futbol turnuvasında yirmi takımın yarışacağı belirtildi.

FUEN Avrupa Diyalog Forumu üyeleri bir önceki akşam yemekte buluştu

Son olarak FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, Avrupa Diyalog Forumu konusunu gündeme getirerek yapısal bir diyalog mekanizmasının nasıl oluşturulacağı yönündeki görüşünü paylaştı. Avrupa Diyalog Forumu, 24 Nisan 2008 tarihinde FUEN ve Avrupa Parlamentosu Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Grubu tarafından oluşturulmuştu. On kişilik bir grupla Avrupa Diyalog Forumu’nda temsil edilen FUEN, bu grubun üyelerini kongrede seçimle belirlemiş, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu 24 Mayıs 2008 tarihinde Macaristan’ın Pecs kentinde gerçekleştirilen kongrede yapılan seçimlerde Avrupa Diyalog Forumu’na seçilmişti. 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da gerçekleştirilen kongrede, Başkan Halit Habipoğlu ikinci kez Avrupa Diyalog Forumu’na üye seçilmişti. Bu doğrultuda AP’de 29 Haziran’da gerçekleştirilen konferanstan bir gün önce, 28 Haziran’da FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen’in başkanlığında Avrupa Diyalog Forumu’na üye FUEN üyeleri akşam yemeğinde bir araya gelerek bir toplantı düzenleyerek Avrupa Diyalog Forumu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdiler.
GALERİ