ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan satışa başladı

07.07.2011
Ek tasarruf önlemleri ile özelleştirmeleri içeren yasa tasarısının parlamentoda onaylanmasının ardından Yunanistan, satışa başladı. 2015 yılına kadar havaalanları, limanlar, otoyollar ve adalar dahil pek çok şeyi satışa çıkaran Yunanistan’da Atina Borsası da satışa başladı. Atina Borsası, 1.1 milyon karbondioksit salınım kotası hisse senedini 139 milyon avroya sattı. Her bir hissenin sahibine 1 ton karbon salımın hakkı verdiği satış ile Yunanistan, ülkenin gelirlerini artırmaya çalışıyor.

Türk yatırımcıların satışa ilgisi büyük

Yunanistan, kamuya ait mülkleri de satışa çıkardı. Türkiye’de özel sektör Yunanistan’ın gerçekleştireceği özelleştirmelere büyük bir ilgi gösteriyor. Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Yunanistan’ın satışa çıkardığı adalardan bir veya birkaçını almak istediklerini açıkladı. İzmir Ticaret Odası(İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Yunanistan’ın satışa çıkardığı adalarda Türk-Yunan ortaklığı ile turizm beldeleri kurulması için Yunanlı bir emlak grubuna teklif götürdüklerini ifade etti. Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Ekrem Demirtaş, fakir ve problemli değil zengin ve barışçıl komşular istediklerini, bunun için ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Yunanistan’a gerçekleştirdikleri ziyaretlerde görüştükleri kişileri krizi birlikte aşabilecekleri yönünde mesaj verdiklerini söyleyen Ekrem Demirtaş, adalarda ortak turizm yatırımında bulunmayı teklif ettiklerini belirtti. Yunanistan’a adaları satmak yerine ortak projelerle değerlendirme teklifinde bulunduklarını söyleyen Demirtaş, Yunanlı bir emlak grubu ile bir ada üzerinde görüştüklerini ve eğer olumlu sonuçlanırsa adalarda turizm beldeleri inşa ederek bunları satabileceklerini ifade etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “ Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu dört basamak birden düşürerek “yatırım yapılamaz” seviyesine çekmesi avro bölgesinde ülkemiz Yunanistan’dan sonra Portekiz’in de ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceği yönünde haberlerin yayılmasına sebep oldu. Diğer AB ülkelerinin vatandaşları da kriz ile boğuşan ülkelere yardım yapmak zorunda olmaları karşısında tepki gösteriyorlar. Böylesi bir ortamda Yunanistan, ülkemizi iflastan kurtarmak için çabalıyor. Bu durumda ülkemiz Yunanistan, Türkiye’den gelecek tekliflere önyargı ve tehdit algılamasından kurtulmuş bir şekilde olumlu yaklaşmalı. Türkiye, ülkemiz için en iyi yatırımcılardan biri. Adalarda kurulması muhtemel ortak yatırımlar, Yunanistan ve Türkiye’yi birbirine daha çok yaklaştıracaktır. Bu durumdan Türkiye ve ülkemiz kazançlı çıkacaktır.” açıklamasında bulundu.
GALERİ