ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Apoyevmatini kapanmaktan kurtuldu

14.07.2011
Türkiye’de 12 Temmuz 1925 yılında yayın hayatına başlayan ancak ekonomik sıkıntılar nedeni ile kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olan Apoyevmatini, kapanmaktan kurtuldu. Bugün haftada bir yayımlanan ve yalnızca 500 aboneye sahip Apoyevmatini’nin kapanmaması amacı ile sosyal medyada destekçiler tarafından “Apoyevmatini neden kapanmasın?” sloganı ile başlatılan abonelik kampanyası kısa sürede büyük ilgi gördü. Tirajının düşük olması nedeni ile resmi ilan başvurusu reddedilen Apoyevmatini gazetesine Basın İlan Kurumu da destek verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile gazeteyi ziyaret eden Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, düşük tirajlı azınlık gazetelerinin desteklenmesi amacı bir çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Apoyevmatini’ye destek bir anda çığ gibi büyüdü

25 Haziran 2011 tarihinde TESEV tarafından düzenlenen “Geçiş Döneminde Medya” başlıklı panelde söz alan Apoyevmatini gazetesi sahibi Mihail Vasiliadis, yalnızca 500 abone ile yayın hayatına devam ettiklerini ancak Yunanistan’da çıkan kriz nedeni ile Hellenic Airways ve Ethniki Bank’ın reklamlarını kesmesi ve gazetenin sahip olduğu düşük tiraj nedeni ile resmi ilan alamaması sonucunda gazetenin yaşgününde, 12 Temmuz’da kapanacağını söyledi. Bunun üzerine panelde bulunan ve Apoyevmatini’ye destek olmak isteyen bir grup sosyal medya araçları olan Facebook ve Twitter’da “Apoyevmatini gazetesi kapanmasın” başlıklı bir kampanya başlattılar. Yalnızca Rumca dilinde yayın yapan Apoyevmatini’ye Rumca bilmemelerine rağmen pek çok kişi abone olarak destek verdi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Apoyevmatini’yi ziyaret ederek destek sözü verdi

Apoyevmatini’yi ziyaret ederek gazetenin sahibi Mihail Vasiliadis ile görüşen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile bir çalışma başlattıklarını, Apoyevmatini’nin yaşaması için kalıcı çözümlerin neler olabileceğini araştıracaklarını söyledi. 1977’den beri yasa ve yönetmelikler gereği tiraj ve personel sayısı göz önünde bulundurularak ilan verildiğini, tirajı düşen gazetelere ise destek olamadıklarını ifade eden Atalay, Temmuz sonunda bütün azınlık gazeteleriyle bir toplantı yaparak sorunları görüşeceklerini belirtti. Atalay, “Bir formül bulacağız ve bu gazetelere destek olmaya çalışacağız. İnanıyorum ki Apoyevmatini, Rum vatandaşlarımızın haber alma hakları için yaşamaya devam edecek” dedi.

Habipoğlu: “Papandreu, Erdoğan’ı örnek almalı”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Apoyevmatini gazetesinin kapanmaması için sosyal medyada başlatılan kampanyaya verilen destek çok sevindirici. Gazetenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ile ilgili haberlerin internette yer alması üzerine Başbakan Erdoğan’ın harekete geçmesi, İstanbul’da yaşayan Rum azınlığın sorunları konusunda anavatan Türkiye’nin ne kadar hassas ve özenli olduğunu gösteriyor. Umarız Apoyevmatini daha uzun yıllar yayın hayatına devam eder. Buna karşılık ülkemiz Yunanistan’da, kısıtlı ekonomik imkanlar ile yayın hayatına devam eden Gündem ve Millet’in yalan haber yaptıkları gerekçesi ile astronomik boyutlarda tazminat cezalarına çarptırılmaları inanılmaz. Anavatan Türkiye’de Rumca bilmeyen ama Apoyevmatini’ye yalnızca destek olmak ve bir kültürü yaşatmak için Apoyevmatini’ye abone olmaları anavatan Türkiye’nin ülkesinde yaşayan Rum azınlığa sahip çıktığını gösteriyor. Gündem ve Millet’e verilen yüksek cezalar karşısında uluslararası zeminde tepkisini gösteren Batı Trakya Türk Azınlığı’na Yunanistan’ın verdiği cevap gerçeklerin üstünü örtmeye çabalamaktan öteye geçmiyor. Başbakan Papandreu’nun, anavatanda Başbakan Erdoğan’ın çabasını örnek alarak Gündem ve Millet gazetelerine verilen adaletten uzak tazminat cezaları karşısında sorunu çözmeye yönelik bir adım atmasını umut ediyorum” açıklamasında bulundu.
GALERİ