ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İkinci yardım paketi için kritik gün Perşembe!

20.07.2011
21 Temmuz 2011’de gerçekleştirilecek Avro Bölgesi Liderleri Zirvesi öncesinde Yunanistan’a ikinci yardım paketi ile ilgili bir uzlaşmaya henüz varılamadı. Yunanistan tahvillerinin değerinin yüzde 30 oranında düşürülmesi veya faiz oranında indirime gidilerek tahvil vadelerinin uzatılması olmak üzere “kısmi iflas” önerilerinin tartışıldığı zirve öncesinde Yunanistan’ın tahvillerini ikinci piyasadan düşük bedelle alarak Atina’ya yeni kredi açılması olmak üzere Yunanistan’ın “iflas”ının engellenmesi de gündemde.

Ekonomistler, iflasa izin verilmesi durumunda kırılgan bir durumda olan İtalya, Portekiz, İspanya ve İrlanda tahvillerinin elden çıkarılacağını, bu durumun da Avrupa’daki borç krizini derinleştireceği endişesini taşımakla birlikte öte yandan kısmı iflas durumunda ise Yunanistan’ın bedel ödemeden yükümlülüklerinin kurtarılmasının diğer kırılgan ülkeleri de aynı yolu izlemeye itebileceğini tartışıyorlar.

Jean-Claude Trichet: Temerrüde düşmüş bir ülkenin tahvillerini almamız mümkün değil

Zirve ile ilgili tartışma devam ederken Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Jean-Claude Trichet, Yunanistan ile ilgili olarak ECB’nin temerrüde düşmüş (tercihli iflas) bir ülkenin tahvillerini almasının mümkün olmadığını söyleyerek iflası gerektiren herhangi bir seçenek halinde ECB’nin Yunan bankalarını finanse etmeyi durduracağı uyarısında bulundu. Buna karşılık Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, Yunanistan’ın kısa vadeli seçici temerrüde düşmesi durumunda ECB’nin bu ülkenin tahvillerini teminat olarak kabul etme konusunda istekli olabileceğini söyledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Perşembe günü gerçekleştirilecek zirve öncesinde ikinci yardım paketi ile ilgili olarak herhangi bir uzlaşmaya henüz varılamadı. Ülkemiz Yunanistan’dan sonra diğer bazı Avrupa ülkelerinin durumundaki kırılganlık Avrupa’da borç krizinin derinleşeceği endişesini daha da arttırıyor. Bu nedenle Perşembe günü ülkemiz ile ilgili alınacak karar kritik durumdaki diğer AB ülkeleri açısından da bir örnek oluşturacağı için Avrupa Merkez Bankası ve Avro Bölgesi liderleri oldukça zor günler yaşıyor. Buna karşın ülkemiz Yunanistan, yeniden kendi ayakları üstünde durmak için çabalarken yaşanan tartışmalardan şüphesiz olumsuz etkileniyor. Böylesi bir ortamda ülkemiz ile Türkiye arasında ekonomik alanda güçlü bir işbirliğinden öncelikle ülkemiz kazançlı çıkacaktır. Türkiye’nin Batı Trakya ve Yunanistan’ın diğer bölgelerinde yapacağı doğrudan yatırım ve güçlü işbirlikleri Yunanistan’ın bu zorlu süreçten çıkmasına yardımcı olacaktır” açıklamasında bulundu.