ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’a yardım çıktı, piyasalar rahat bir nefes aldı

22.07.2011
21 Temmuz 2011 tarihinde, dün, Brüksel’de gerçekleştirilen Avro Bölgesi Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesi’nde liderler, 350 milyar avro tutarındaki borcu nedeni ile iflasın eşiğine gelen Yunanistan için ikinci yardım paketi üzerinde uzun süren anlaşmazlıklardan sonra nihayet uzlaşma sağladılar. Buna göre Yunanistan’a 109 milyar avro tutarında yardım yapılmasına, özel bankalardan ise Yunanistan’a verilecek ikinci yardım paketi için 37 milyar avro ek katkı istenmesine karar verildi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan’a verilecek ikinci yardım paketi için Avro üyesi AB ülkeleri ile AB kurumlarına teşekkür etti. İkinci yardım paketinin Yunanistan’ın borçlarını sürdürülebilir kıldığını söyleyen Papandreu, paketin, Yunan halkı üzerindeki borç yükünü de hafifleteceğini belirtti.

Faiz oranları düştü, vade uzatıldı

Avrupa’daki mevcut borç krizini yönetmek üzere oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSF), Yunanistan’a verilecek ikinci yardım paketi için kredi vadesini mevcut 7,5 yıldan 15 ila 30 yıl olmak üzere uzatacak. Bununla birlikte kredi faiz oranı yüzde 3,5’e indirilecek. Aynı koşullar, daha önce kurtarılan Portekiz ve İrlanda için de geçerli olacak. Ancak Portekiz ve İrlanda’nın kurtarılması için özel bankaların katkısı olmayacak. Buna karşılık Yunanistan’ın kurtarılmasında banka ve finans kuruluşları da katkıda bulunacak. Elinde Yunan tahvilleri bulunduran banka ve finans kuruluşları ise 2019 yılına kadar yaklaşık 106 milyar avro aktaracak. Bankalar, alacaklarını yeniden yapılandıracak, ellerindeki tahvilleri uzun vadeli tahvillerle değiştirecek ve faiz indirimi veya düşük fiyattan tahvilleri Yunanistan’a geri satacak.

Başkan Habipoğlu: Batı Trakya, Yunanistan ve Türkiye açısından bir model oluşturabilir

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Avrupa Birliği kurumları ve Avro Bölgesi Liderleri, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirerek Yunanistan’a verilecek ikinci yardım paketi konusunda uzlaştılar. Bu önemli bir gelişme… Zira Yunanistan’a yapılacak yardım Avrupa’nın ekonomik anlamda istikrarının sağlanmasına önemli bir nokta… Bu yüzden yalnızca Yunanistan için bankaların ve finans kuruluşlarının da Yunanistan’ın kurtarılmasına katkı sağlaması isteniyor. Liderler, 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’nın yeniden yapılanmasını sağlayan “Marshall Planı”na benzer bir plan ile Yunanistan’a yatırım yapılması ve böylelikle büyümenin sağlanması çağrısında bulundular. Ülkemiz Yunanistan, ekonomik kriz deneyimi olan ve kültürel anlamda ortak özelliklere sahip olduğu Türkiye’den gelecek yatırım tekliflerine açık olmalı. Zira ülkemiz ile Türkiye arasında oluşturulacak güçlü ekonomik ilişkiler ve Türkiye’nin Yunanistan’a yapacağı doğrudan yatırım Yunanistan’ın çıkarına olacak. Öncelikli olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşadığı Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi’nde yapılacak yatırım ve bu bölgede iş ortaklıkları ile kurulacak iyi ilişkiler tüm ülke için bir model oluşturacaktır” açıklamasında bulundu.