ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Atina’da camiye onay çıktı

08.09.2011
Avrupa’nın camiye sahip olmayan tek başkenti Atina, Yunan Parlamentosu’nun kararı ile yeni baştan inşa edilen bir camiye değil ancak askeri bir garajın camiye dönüştürülmesi ile minaresiz de olsa bir camiye sahip olacak.

Askeri hangar ibadet yerine dönüştürülecek

7 Eylül 2011 tarihinde kaçak yapıların düzenlenmesi ve turistik yapılar ile ilgili bir yasa çerçevesinde Atina’nın Votanikos bölgesinde askeri bir garajın Atina’da yaşayan Müslümanlar için ibadet yerine dönüştürülmesine karar verildi. Parlamentoda yapılan oylamada oylamaya katılan 214 milletvekilinden 198’i evet oyu kullanırken LAOS partisi üyesi 15 milletvekili ise ilgili yasaya hayır dedi.

Yasaya göre Atina’nın Votanikos semtinde Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait garajda bulunan yaklaşık 1000 metrekarelik bir hangar, minare inşa edilmeden camiye dönüştürülecek. Yaklaşık 300 kişi kapasiteli binada minare bulunmayacak. Bununla birlikte Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından atanması öngörülen bir imam bu camide görev yapacak. Caminin yönetimi ise yine devlet tarafından atanacak 5 Yunanlı devlet memuru ile 2 Müslüman’ dan oluşan bir heyete ait olacak.

Karar Atina’nın Müslümanlarını tatmin etmedi

Hürriyet Atina muhabiri Yorgo Kirbaki’nin haberine göre Yunan Parlamentosu’ndan çıkan karar Atina’da yaşayan Müslümanları tatmin etmedi. Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Mısırlı Naim Elgadur, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Dinimiz nedeniyle ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. 500 binden fazla Müslümanın yaşadığı Atina’da sadece 350 kişinin ibadetini yerine getirebilecek bir yer verilmesi bizimle alay etmektir” dedi.

Başkan Habipoğlu: Hükümet en kısa zamanda bu soruna nihai bir çözüm üretmeli

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Atina’nın Votanikos bölgesinde ibadet etme ihtiyacının karşılanması amacı ile bir camii inşa edilmesi kelimenin tam anlamı ile “yılan hikayesi”ne döndü. Zira 2006 yılında Atina’da cami inşa edilmesi kararını kabul eden parlamento kararına karşın bu sorun bugüne çözülemeden geldi. Ekonomik kriz nedeni ile zor günler yaşayan Hükümet ise uluslararası toplumun baskısı nedeni ile geçici bir çözüm üreterek askeri hangarın 2012 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere ibadet yerine dönüştürülmesine karar verdi. Ne var ki yaklaşık 500 bin Müslüman’ın yaşadığı Atina’da oluşturulacak ibadet yeri yalnızca 350 kişilik kapasiteye sahip… Her şeye rağmen uzun yıllardan sonra hükümetin geçici de olsa bir çözüm üretmesi sevindirici. Ancak Müslümanlar için daha fazla gecikme olmaksızın özgürce ibadet edebilecekleri bir cami inşa edilmeli.” açıklamasında bulundu.