ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB’de yeni ekonomik yönetişim dönemi başlıyor

07.10.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 6 Ekim 2011 tarihinde Avrupa Politikaları Çalışma Merkezi (CEPS) tarafından VoteWatch işbirliği ile düzenlenen “Parlamento’nun Ekonomik Yönetişim Paketi Oylaması” başlıklı panele katıldı. Brüksel’de gerçekleştirilen panele ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Ali Türkelli katıldı. Panelde Avrupa Parlamento’sunda Eylül ayı sonunda oylanan ve AB’nin ekonomik yönetişim yapısında ciddi değişikliklere sebep olan Ekonomik Yönetişim Paketi tartışıldı.

Wortman-Kool: Yeni yönetişim sistemi ile AP ekonomik alanda daha aktif bir rol üstlenecek

Avrupa Halk Partisi (EPP) Milletvekili ve Grup Başkan Yardımcısı Corien Wortman-Kool, paket ile ekonomik yönetişim anlamında büyük değişiklikler olacağını ancak gündemin Yunanistan’daki krize odaklanmış olması nedeni ile bu paketin öneminin yeteri kadar anlaşılamadığını ifade etti. Yeni yönetişim sistemiyle birlikte Parlamento’nun ekonomik alanda da çok faal olacağını ifade eden EPP Başkan Yardımcısı, gözetimin artık çok erken safhalarda başlayacağını, çok daha belirgin tarihler ve hedefler konulacağını belirtti.

Giegold: Yaptırımsız kurallar bir işe yaramaz, yeni sistemde yaptırımlar uygulanmalı

Yeşiller/EFA Milletvekili Sven Giegold ise partisinin bu paket için aleyhte oy kullanmasının nedenlerini açıkladı. Öncelikli olarak bunun bir bütçe krizi değil avro krizi olduğunu söyleyen Giegold, krizin makro ekonomik bir boyutu olduğunu ve avronun çoğunluğu yeni üyeler olmak üzere bazı üye devletlerin gelişmesine ve büyümesine engel teşkil ettiğini ifade etti. Krizin önlenmesi ve cari açıkların kapatılması konusunda diğer siyasi gruplarla aynı fikirde olduklarını savunan Giegold, yeterli önlem alınmaması durumunda krizin daha zayıf olan ülkelere yüklenilmesi suretiyle atlatılacağını, buna da karşı oldukları için ret oyu kullandıklarını ifade etti. Giegold, yeni yönetişim sisteminde yaptırımların da mutlaka uygulanması gerektiğini aksi takdirde yaptırımsız kuralların bir işe yaramayacağının altını çizdi.


* 6 yasa ve yönetmelikten oluştuğu için kısaca “6’lı” denen paketin ilk oylaması Temmuz ayında yapıldı. Avrupa Birliği Konseyi ile yapılan görüşmenin ardından paketin nihai hali hakkında uzlaşmaya varıldı. Eylül 2011’de gerçekleştirilen oylamada ise paket onaylandı. Yeşiller ve Sosyal Demokratlar pakete karşı çıkarken Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) ve Avrupa Halk Partisi (EPP) paketi destekledi. Paket, 269’a karşı 354 oyla kabul edildi.
GALERİ