ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da referandum gerginliği

02.11.2011
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun ülkenin borçlarının yaklaşık üçte birinin azaltılmasını öngören kurtarma paketini referanduma götüreceğini açıklaması Avrupa’da büyük bir yankı uyandırdı. 4 Kasım 2011’de Yunan Parlamentosu’nda güvenoyu oylamasına gidecek Başbakan Papandreu, PASOK Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada söz konusu kararın halkın karşı gelmesi durumunda uygulanmayacağını belirterek, “Şimdi vatandaşın sorumlu bir şekilde cevap verme zamanı. Uygulamamızı istiyor mu, yoksa reddetmemizi mi istiyor? Halk istemezse uygulanmayacak. Ama cevap evet ise, ilerleyeceğiz. Biz sorumluluklarımızdan vazgeçmedik” dedi.

Muhalefet erken seçim talep etti

Başbakan Papandreu’nun referanduma gitme kararına, referandumun toplumsal bölünmeye yol açacağı endişesi ile muhalefet partileri tepki gösterdi. Yeni Demokrasi Partisi (YDP), Başbakan Papandreu’nun Yunanistan’ın en büyük başarılarından biri olan Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda zar atarak büyük bir kumar oynadığını söyledi. Demokratik İttifak Partisi (DİSİ) ise Papandreu’nun kendi geleceğini güvence altına almak için ülkeyi büyük bir maceraya sürüklediğini belirtti. DİSİ Başkanı Dora Bakoyanni, Papandreu’nun bu kararıyla Yunanistan’ı ve gelecek nesilleri tehlikeye attığını öne sürerek iktidardaki PASOK milletvekillerine hükümeti düşürmeleri çağrısında bulundu.

Referandum kararı Avrupa’da şaşkınlık yarattı

Başbakan Papandreu’nun referandum kararı Avrupa Birliği ülkelerinin tepkisine yol açtı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün G-20 Zirvesi’nde bir araya gelecek. Toplantıya AB, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Yunanistan’dan üst düzey yetkililerin de katılacağı kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin daveti üzerine toplantıya katılacak Papandreu’ya Sarkozy’nin “Yunanistan’daki borç krizini çözmenin tek yolunun geçtiğimiz hafta 6 günlük kriz yönetimi maratonunda alınan karar ve reformları uygulamak” olduğunu söylemesi bekleniyor.

Başkan Habipoğlu: “Hepimizi zor günler bekliyor”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Başbakan Papandreu’nun referandum kararı hem ülkede hem de AB çevrelerinde büyük bir yankı uyandırdı. PASOK’un üye sayısı, bir milletvekilinin istifası üzerine 152’ye indi, 300 sandalyeli parlamentoda bu rakam muhalefet ile farkın ikiye düşmesine neden oldu. Cuma günü hem ülkemiz hem de AB için kritik bir gün olacak. Hükümetin güvenoyu alamaması durumunda büyük olasılıkla erken seçime gidilecek. Ancak güvenoyu alınması ve referanduma gidilmesi durumunda ise halkın yeni kurtarma paketine “hayır” demesinden endişe ediliyor. Bu şartlar altında ülkemizi gerçek anlamda zor günler bekliyor.” açıklamasında bulundu.