ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Almanya’ya göçün 50. yılı dolayısı ile düzenlenen Göç Sempozyumu’na katıldı

03.11.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 1-2 Kasım 2011 tarihlerinde T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen “Göç Sempozyumu 2011: Almanya ve Göç: 50. Yılında Almanya’daki Türkler” başlıklı göç sempozyumuna katıldı. 30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işçi göçü anlaşmasının 50. yılı olması dolayısı ile Berlin’de düzenlenen sempozyuma ABTTF, Başkan Halit Habipoğlu’nun öncülüğünde Genel Sekreter Özkan Reşit, Dış İlişkiler Sorumlusu Rıdvan Hacıbedel ve Sportif Faaliyetler Sorumlusu İbrahim Selamioğlu’ndan oluşan dört kişilik bir heyetle katıldı. T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın daveti üzerine ABTTF’nin katıldığı sempozyumda göç, uyum, çokkültürlülük kavramlarının yanı sıra Almanya’da İslam ile dini çoğulculuk ve bir arada yaşama konuları tartışıldı.

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ile T.C. Berlin Büyükelçisi Ali Ahmet Acet’in selamlama ve takdim konuşmalarının ardından açış konuşmalarını T.C. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Almanya Federal Cumhuriyeti Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer gerçekleştirdiler. Öğleden sonra ve sempozyumun ikinci gününde paralel olarak gerçekleştirilen ikili oturumlarda ise göçmenlik ve göçmenin yanındaki aktör olarak sivil toplum kuruluşları tartışıldı. Alanlarında uzman Alman ve Türk isimlerin konuşmacı olarak katıldığı oturumları ABTTF, ikişer kişiden oluşan iki grup halinde izledi.

Sempozyumun ilk gününün akşamında ise ABTTF, 50. Yıl Gala Yemeği’ne iştirak etti. Yaklaşık bin davetlinin katıldığı gala yemeğine eşi Emine Erdoğan ile katılarak burada bir konuşma yapan T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da yaşayan Türklerin uyumu konusuna dikkat çekti. Erdoğan şunları söyledi: “Buradaki vatandaşlarımız Almanya’ya çok hızlı entegre oldular ve oluyorlar. Ancak entegrasyon çift taraflıdır. Entegre olan kadar entegre olunanın da ne kadar mesafe kat ettiğini sorgulamak bizim de en tabii hakkımızdır. 50 yıl önce misafir işçi olarak gelen, bugün 3’üncü ve 4’üncü nesliyle Almanya'’nın sosyal dokusunda tartışmasız yer edinen Türklerin, fırsat eşitliğinden, eşit katılımdan ve birlikte yaşama imkanından ne kadar istifade ettiğini sormak ve sorgulamak bizim hakkımızdır.”

Başbakan Erdoğan: “Bölünmüşlük görmek istemiyoruz”

Başbakan Erdoğan, bölünmüş değil güç birliği, dayanışma, ortak sorunlara ortak çözümler üreten bir Türk toplumu görmek istediklerini söyledi. Almanya makamları nezdinde her sorunun çözümü için girişimde bulunmaya devam edeceklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bir kez daha söylüyorum; asla yalnız değilsiniz, asla kimsesiz, çaresiz değilsiniz. Dışişleri Bakanlığımız, büyükelçiliğimiz, konsolosluklarımız, devlet-millet kaynaşmasını tesis etmiş şekilde her an yanınızda olmaya devam edecek. ‘Nerede bir vatandaşımız varsa, biz oradayız’ sloganıyla, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı kurduk. Bu kurumumuz da her an yanınızda olacak ve meselelerinizi yakından takip edecek.”
GALERİ