ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Brüksel’de avronun nasıl kurtarılacağı tartışıldı

09.11.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 7 Kasım 2011 tarihinde Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından düzenlenen “Daha derin ekonomik bütünleşme yolu ile avroyu kurtarma” konulu panele katıldı. Borcun sürdürülebilirliği ve Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun (EFSF) etkinliğinin tartışıldığı panele ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli katıldı.

Martens: Avronun artıları eksilerinden fazla

Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Wilfried Martens, Avrupa’daki ekonomik kriz esnasında çok geç ve çok az şey yapmakla itham edildiklerini ancak ekonomik ve sosyal olaylar karşısında bir gecede önlem almanın mümkün olmadığını ifade etti. Martens, avronun artılarının eksileri karşısında daha fazla olduğuna inandıklarını, Yunanistan’da ve avro alanında istikrar için Lizbon Antlaşması’nda bir değişikliğe gitmeye hazır olduklarını belirtti.

Jose Manuel Barroso: Uluslararası alanda avro alanı tek ses olarak hareket etmek zorunda

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, daha derin bir ekonomik entegrasyon için ekonomik ve mali alanın birbirini destekler nitelikte yürümesi gerektiğini söyledi. Altılı paket olarak ifade edilen ekonomik yönetişim programının önemine dikkat çeken Barroso, uluslararası alanda avro alanının tek bir ses olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Avrodan sorumlu bir komiser seçilmesinin ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak atanacak olmasının komisyonun kararlılığını gösterdiğini söyleyen Barroso, daha derin ekonomik yönetişim için anlaşmada değişikliğe gitmelere gerekebileceğini belirtti.

Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkan Yardımcısı Corien Wortmann-Kool ise Yunanistan’da Başbakan Yorgo Papandreu’nun referandumdan bahsettiğinde bir Fransız bankasının iflasın eşiğine sürüklenmesini ve piyasaların tepe taklak olmasını görmenin korkutucu olduğunu söyledi. Papandreu’nun referandumdan vazgeçme kararının Yunanistan’ın avro alanının dışında kalma riskini alamaması olarak gören Wortmann-Kool, AB’ye inanmak zorunda olduklarını belirtti.

Panelin soru cevap bölümünde ABTTF, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya hitaben Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun görevinden istifa etmesinin ardından yaşanan gelişmeleri nasıl gördüklerini ve Yunanistan’da avronun güvence altına alınması için sürdürülebilir bir büyümenin sağlanması yolunda yeni hükümetin nasıl bir rol üstlenmesi gerektiğini sordu. Tüm soruları aldıktan sonra konuşan Barroso, AB’nin bugün başladığı noktadan çok daha ileride olduğunu ve bu gelişimin bile Avrupa’ya inanmak için yeterli olduğunu ifade etti.

* Fotoğraf: www.epp.eu
GALERİ