ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da yeni dönem bugün başlıyor

09.11.2011
Yunanistan’da iktidardaki PASOK ile ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) uzlaştığı geçici hükümetin başbakanı ve bakanlar kurulu üyeleri bugün açıklanacak. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun ülkenin borçlarının yaklaşık üçte birinin azaltılmasını öngören kurtarma paketini referanduma götüreceğini açıklaması üzerine geçen hafta yaşanan siyasi kriz neticesinde Papandreu referandum kararından vazgeçmek zorunda kalmış, bunun yerine “milli kurtuluş” hükümetinin kurulmasına karar verilmişti. 4 Kasım 2011 tarihinde yapılan güvenoyu oylaması sonucunda PASOK Hükümeti’nin güvenoyu almasının ardından Başbakan Yorgo Papandreu, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşmüş, erken seçime kadar görev yapacak koalisyon hükümeti ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nı bilgilendirmişti.

Lukas Papadimos büyük olasılıkla ülkenin yeni başbakanı olacak

PASOK ve YDP arasında süren çetin pazarlıkların ardından bugün Başbakan Yorgo Papandreu, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşerek görevinden ayrılacağını açıklayacak. PASOK ve YDP’nin oluşturacağı koalisyon hükümetinin başına ise Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcılarından Lukas Papadimos’un geçmesi bekleniyor. 2011 yılında Yunanistan’ın avroya geçişinde önemli isimlerden biri olan Papadimos’un bu kez ülkeyi avrodan drahmiye dönmesini engellemek için çalışması bekleniyor.

“Milli kurtuluş” hükümeti, Avrupa Birliği’nin ekonomik yardım paketi karşılığında talep ettiği tasarruf kararlarını uygulayacak ve ülkeyi 19 Şubat 2012’de erken seçimlere hazırlayacak. Milli kurtuluş hükümetinin ülke için hayati öneme sahip altıncı 8 milyar avroluk kredi dilimini serbest bıraktırmak için Eurogroup ve IMF’ye, tasarruf tedbirlerini harfiyen yerine getireceğine dair yazılı taahhütte bulunması gerekiyor. Ancak bu talebe karşı çıkan muhalefet lideri Andonis Samaras bunu ‘milli gurur’ meselesi haline getirdi ve mektubu imzalamayacağını açıkladı. Avrupa Birliği ve IMF ise yazılı taahhüt olmaksızın kredi diliminin serbest bırakılmayacağını açıkladı.

Başkan Habipoğlu: İflas haberleri karşısında Yunanistan’ı daha zor günler bekleyebilir

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemizde geçen hafta yaşanan siyasi krizin ardından yeni dönem bugün başlayacak. Koalisyon hükümeti, ülkeyi erken seçimlere hazırlayacak. Ülkede yaşanan siyasi kriz ile birlikte AB’nin diğer ülkelerinden de kötü haberler geliyor. Basında çıkan haberlere göre İtalya’dan iflas haberleri geliyor. Avrupa’nın giderek büyüyen borç sarmalı karşısında Yunanistan’ı daha zor günler bekliyor olabilir. Böylesi bir ortamda ülkenin milli bir uzlaşı içerisinde kriz ile mücadele etmesi gerekecek.” açıklamasında bulundu.