ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Birleşmiş Milletler 4. Azınlık Sorunları Forumu’nda

01.12.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 29-30 Kasım 2011 tarihlerinde “Azınlık kadınlarının haklarının garanti altına alınması” konulu Birleşmiş Milletler 4. Azınlık Sorunları Forumu’na katıldı. Cenevre’de düzenlenen toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı ile ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyesi Pervin Hayrullah katıldı.

Fotini Sianou: Yunanistan, II. Dünya Savaşı’ndan sonra en zorlu dönemini yaşıyor

Azınlık kadınları ve kızları ve eğitim hakkı konulu oturumunda söz alan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Yunanistan Birleşmiş Milletler Ulusal Temsilcisi Fotini Sianou, Yunanistan’ın II. Dünya Savaşı’ndan sonra en kritik dönemini yaşadığını, kriz şartları altında kırılgan grupların daha zorlu şartlar ile karşılaştıklarını belirtti.

ABTTF ve BTAYTD: Eğitimde özerk yapı tahrip edildi

ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Barış Antlaşması ile eğitim alanında özerk kılındığı ancak bu özerkliğin zaman içinde tahrip edildiğini belirtti. İki dilli azınlık anaokulları sorununun bugün eğitimde yaşanan en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizen ABTTF, eşitlik prensibinin herkes için aynı muamele anlamına gelmediğini ifade ederek bu sorunun Türkçe ve Yunanca eğitim verecek azınlık anaokulları ile aşılmasını istedi. Bu oturumda konuşan BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah ise 1923 tarihinden bu yana 70’den fazla kanun, kanun hükmünde kararname ve hükümet kararları çıkarılarak özerk yapının zarara uğratıldığını belirtti.

Yunanistan: Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi’nde 1521 adaydan 153’ü Müslüman

Azınlık kadınları ve etkin siyasi katılımın tartışıldığı oturumda konuşan Fotini Sianou, Kasım 2010 yerel seçimlerinde belediye ve bölgesel konseyler için oluşturulan seçim listelerinde Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi’nden gösterilen 1521 adaydan 153’ünün Müslüman azınlığa üye kadınlardan oluştuğunu, bunun da adaylardan yüzde 10’unun Müslüman kadınlardan oluştuğu anlamına geldiğini ifade etti. Buna karşılık bu oturumda söz alan BTAYTD, belediyede ve yerel düzeyde Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye yalnızca 15 kadının olduğunu, Doğu Makedonya-Trakya Bölgesel Konseyi’nde ise yalnızca bir kadının olduğunu söyledi.

Yunanistan: Devlet işlerine getirilen binde 5 kotası uygulaması ile Yunanistan iyi bir örnek

Azınlık kadınları ve kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel yaşama etkin katılımları konusunda ise Sianou, hükümetlerin kadınlar dahil azınlıkların kamusal alanda istihdam edilmelerini sağlamaları konusunda Yunanistan’ın iyi bir örnek oluşturduğunu ifade etti. Sianou, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kamu işlerinde istihdam edilmesine yönelik olarak Yunanistan’ın binde 5 kotası getirdiğini söyledi.
GALERİ