ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan acı reçeteye “evet” dedi

13.02.2012
Yunanistan, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan troykanın isteklerine “evet”dedi. Yeni ekonomik kalkınma programı ile ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmesinden sonra Yunan Parlamentosu, Pazar günü yapılan oylamada tasarıyı kabul etti.

300 üyeli parlamentoda 278 milletvekilinin katıldığı oylamada 199 evet, 74 hayır ve 5 oy da çekimser kullanıldı. Böylelikle 130 milyar avro tutarındaki ikinci mali yardım paketine ilişkin kredi anlaşması ile tahvil değişimini öngören PSI olarak ifade edilen anlaşmalar da parlamento tarafından kabul edilmiş oldu.

Atina sokaklarını ateşe verdiler

Yasa tasarısının parlamentoda tartışıldığı sırada Atina’da binlerce kişi yasa tasarısı ile kabul edilecek yeni tasarruf önlemlerini protesto etmek amacı ile sokaklara döküldü. Sendikaların çağrısı üzerine sokaklara çıkan binlerce kişi ile polis arasında büyük çaplı çatışmalar yaşandı. Taş, mermer ve molotof kokteylleri ile saldıran göstericilere karşı polis, göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti. Yetkililer, 25 kişinin gözaltına alındığını, 54 kişinin ise solunum problemleriyle hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Aralarında tarihi binaların da bulunduğu bankalar, dükkanlar ve devlet daireleri dahil 35 bina ateşe verildi. Banka ve dükkanların yağmalandığı olaylarda Omonia Meydanı’nda silah satan bir dükkanın kimlikleri belirlenmeyen kişiler tarafından basıldığını ve bıçak benzeri silahların çalındığı öğrenildi.

Yunanistan’a yardım Avrupa’yı kurtaramaz

Yunanistan’ın kurtarılması ile Avrupa’daki ekonomik kötü gidişin de önüne geçileceği yönündeki genel kanıya karşılık finans spekülatörü ve liberal yatırımcı George Soros, Yunanistan ile yardım anlaşması imzalanmasının Avrupa’yı tehlikeden kurtarmayacağını öngördü. Ekonomideki kötüye gidişe dikkat çeken Soros, zayıf büyüme ve siyasi çalkantıların Avrupa'nın ekonomik birliğini parçalayabileceğini iddia etti.