ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Anadil Günümüz kutlu olsun!

21.02.2012
Uluslararası Ana Dil Günü, 21 Şubat’ta, bugün, dünyanın pekçok farklı noktasında kutlanıyor. 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen Uluslararası Anadil Günü, 2000 yılından bu yana her yıl farklı bir tema ile kutlanıyor. Bu yılın teması ise anadil öğrenimi ve kapsayıcı eğitim.

Irina Bokova: “Düşüncelerimizin ve duygularımızın dili bizim en değerli varlığımız”

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, “Düşüncelerimizin ve duygularımızın dili bizim en değerli varlığımız. Çokdillilik ise herkes için kaliteli eğitimin garanti altına alınmasında, kapsayıcılığın teşvik edilmesinde ve ayrımcılıkla mücadelede bizim en önemli müttefikimiz” açıklamasını yaparak anadilin birey için önemine dikkat çekti.

Bangladeş’in Pakistan’ın bir parçası olduğu dönemde, 21 Şubat 1952 tarihinde Bengal dilinin ve alfabesinin yazımını sürdürülmesini ve Bengalce’nin Pakistan’ın resmi dillerinden biri olarak tanınmasını isteyen öğrenci gösterilerinde pek çok kişi hayatını kaybetmişti. O tarihten bu yana Bangladeş’te Dil Hareketi Günü olarak anılan 21 Şubat, 1999’da UNESCO tarafından Uluslararası Anadil Günü olarak kabul edildi. 21 Şubat, 2000 yılından bu yana UNESCO tarafından dilsel ve kültürel çeşitlilik ile çok dilliliği desteklemek amacı ile çeşitli temalar çerçevesinde kutlanmak üzere takvime alındı.

Başkan Habipoğlu: Anadil öğrenimi ve anadilde eğitim bizim en temel hakkımız

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit habipoğlu, “Dünyanın farklı noktalarında anadilleri için mücadele eden tüm toplulukların 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nü tüm içtenliğimle kutluyorum. Bu yılın temasını oluşturan anadil öğrenimi ve kapsayıcı eğitim, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Anadilde eğitim hakkının çeşitli engellemeler ve problemler nedeni ile sekteye uğratıldığı Batı Trakya’da bugün anadili Türkçe olan Batı Trakya Türk Azınlığı kaliteli bir eğitime ulaşamıyor. Okul öncesi dönemde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ana dilde ve ülkesinin dili olan Yunanca olmak üzere iki dilde azınlık okulları kurmasına izin vermeyen Yunan Hükümeti, bunu yaparken eşitlik ilkesinin ihlal edileceği iddiasını öne sürüyor. Aksine bugünkü mevcut durum eşitlik ilkesinin ihlalini yaratıyor. Çokdillilik, UNESCO Genel Direktörünün ifade ettiği üzere çokkültürlü toplumlarda önemli bir müttefik, toplumu birarada tutan yapıtaşı. Aksini savunmak toplumsal birliktelik açısından oldukça tehlikeli olur.” açıklamasında bulundu.
GALERİ