ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!

08.03.2012
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Avrupa ve dünyanın farklı köşelerinde bugün kutlanıyor. Her sene 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çeşitli kuruluşlar, toplumsal cinsiyete ilişkin küresel ve yerel sorunları ele alan temalar belirliyor. 2012’de Birleşmiş Milletler’in (BM) 8 Mart teması “Kırsalda Yaşayan Kadınları Güçlendir, Yoksulluk ve Açlığa Son Ver”. Avrupa Parlamentosu’nun 8 Mart teması ise “Eşit Değerde İş İçin Eşit Ücret”.

“Kırsal Kadınları Güçlendir: Açlık ve Yoksulluğa Son Ver” teması ile ilgili olarak BM Kadınları Yönetici Direktörü Michelle Bachelet, eşitlik talebinin dile getirildiği dünyanın her köşesinde her insanın kendi geleceğinin belirleme hakkının bulunduğunu söyledi. Bu nedenle Bachelet, BM’nin bu yıl kadınların ekonomik güçlerinin, siyasi katılımlarının ve liderliklerinin artırılması özel temasını seçtiklerini söyledi. Bachelet, kadınlar, erkekler ve gençler ile hükümetler, sivil toplum ve özel sektör arasındaki güçlü işbirliğinin devam ettirilmesini istediklerini belirtti.

Başkan Habipoğlu: Yaşamın her alanında kadının rolü artırılmalı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Öncelikle Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kadınlar olmak üzere dünyadaki tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tüm içtenliğimle kutluyorum. Kadın ve erkek arasında gerçek anlamda eşitlik sağlanması için kadının ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamdaki rolünün artırılması gerekiyor. Daha sağlıklı, daha adil ve daha barışçıl bir dünya yaratılması için öncelikle kadınların ekonomik güçlerinin artırılması gerekiyor. Yaşamın her alanında aktif, eşit iş için eşit ücret alan kadınlar siyasi yaşamın her alanında daha fazla yer almalı, liderlik rollerini üstlenmeli.” açıklamasında bulundu.


* 8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattıkları grevde işçilerin fabrikaya kilitlenmesi nedeniyle fabrikada çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybetti. 1910 yılında Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması kararını aldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etmesi ile dünya genelinde 8 Mart Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başladı.
GALERİ