ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 5. Temel Haklar Platformu Toplantısı’na katıldı

20.04.2012
ABTTF, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret suçlarını dile getirdi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 19-20 Nisan 2012 tarihlerinde Avrupa Temel Haklar Platformu 5. Toplantısı’na katıldı. Viyana’da Messe Wien Sergi ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen toplantıya ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı ile ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Nazif Tahsim katıldı.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) sivil toplum ile işbirliğini artırmak amacı ile kurduğu Temel Haklar Platformu’nun (FRP) 5. Toplantısı’nda platforma üye yaklaşık 300 sivil toplum kuruluşundan yüz sekseninin temsilcileri iki gün boyunca sivil toplumun ulusal insan hakları kuruluşları, eşitlik organları ve ombudsmanlar ile işbirliğini artırmanın yollarını tartıştılar. İkinci günde ise katılımcılar, çok yönlü ayrımcılık konusunun temel haklar alanındaki yerini tartışarak bu konuda Avrupa Birliği düzeyindeki gelişmeleri değerlendirdiler.

Nefret suçları konulu atölye çalışmasında ABTTF, Yunanistan’da nefret suçlarında artış gözlemlendiğini ifade etti

Avrupa’da faaliyet gösteren yüz seksen sivil toplum kuruluşunun temsilcilerini bir araya getiren toplantının ilk gününde katılımcı sivil toplum kuruluşları farklı konularda düzenledikleri atölye çalışmaları ile bilgi ve deneyimlerini paylaşma imkânı buldular. Nazif Tahsim ve Melek Kırmacı, eşitlik organları ve ulusal insan hakları kuruluşları ile sivil toplum arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konulu atölye çalışmalarına katıldılar.

Nazif Tahsim ve Melek Kırmacı, Avrupa Birliği’nde nefret konuşmaları ile ilgili yasalar ile İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) Avrupa’daki nefret suçları ile ilgili olarak gerçekleştirdiği çalışmalar konulu atölye çalışmalarına katıldılar. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün düzenlendiği atölye çalışmasında Yunanistan, Almanya ve İtalya’da yaşanan nefret suçları tartışıldı. Burada söz alan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, Yunanistan’da yalnızca mülteci ve sığınma arayanlara karşı nefret suçlarının yaşanmadığını, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret suçları yaşandığını belirtti. Mart 2012’de İskeçe Türk Birliği’ne ve İskeçe’deki Bektaşi türbesine yönelik saldırıları örnek gösteren Melek Kırmacı, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret suçlarının artış gösteren bir eğilime sahip olduğunu belirtti.

Temel Haklar Platformu Danışma Kurulu’nun seçimlerinin yenilendiği ikinci günde ise Temel Haklar Ajansı, Temel Haklar Platformu üyelerine yönelik olarak tematik atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Nazif Tahsim, “Çoklu ayrımcılık: Kesişen alanları sivil toplum kuruluşlarının çalışmasına aktarmak” konulu sivil toplum çalışmasına katıldı. İkinci olarak ise Nazif Tahsim ve Melek Kırmacı, “Temel haklar konusunu nasıl iletmeli?” konulu atölye çalışmasına katıldılar.
GALERİ