ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da 7 partili dönem başlıyor

08.05.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: 16 yıl aradan sonra Batı Trakya Türk Azınlığı yeniden 3 milletvekili ile Meclis’te

6 Mayıs 2012 tarihinde Yunanistan’da gerçekleştirilen erken genel seçimler sonucunda Yeni Demokrasi Partisi (YDP) seçimde en çok oyu alan parti oldu. Katılım oranının yüzde 65,1 olduğu seçimlerde YDP, yüzde 18,85 oy oranı ile Yunan Meclisi’ne 108 milletvekili göndermeye hak kazanan parti oldu. Radikal Sol Koalisyonu (SYRIZA) yüzde 16,78, PASOK yüzde 13,18, Bağımsız Yunanlılar yüzde 10,6, Komünist Parti (KKE) yüzde 8,48, Altın Şafak Partisi yüzde 6,97 ve Demokratik Sol Parti yüzde 6,11 oranında oy alarak Meclis’e girdi. Seçim sonrasında Yunanistan’da yedi siyasi parti Yunan Meclisi’nde yer almaya hak kazandı, ancak hiçbir parti hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaşamadı.

Yunanistan’da erken genel seçimlerde halk, merkez partileri cezalandırmış görünüyor. İktidardan düştüğü 2009 yılında YDP, yüzde 33 oy almıştı. SYRIZA ise 2009 seçimlerinde yalnızca yüzde 4.6 oranında oy alabilmişti. PASOK ise 1981’den bu yana ilk kez yüzde 13.18’e geriledi. Bu seçimde YDP’den kopan Bağımsız Yunanlılar Partisi yüzde 10 oranında oy oranı ile dördündü parti oldu. Seçimin süprizi ise kamuoyunda aşırı sağcı hatta “faşist” olarak bilinen Altın Şafak Partisi’nin yüzde 7 oranında oy alması oldu.

Seçimlerden sonra YDP’nin koalisyon hükümeti kurma çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi de SYRIZA lideri Aleksis Çipras bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak. Ancak Yunanistan’da SYRIZA da üç gün içinde koalisyon hükümeti kuramazsa PASOK üçüncü parti olarak koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak. PASOK’un da koalisyon hükümeti kuramaması halinde büyük olasılıkla seçimler 17 Haziran 2012 tarihinde yeniden yapılacak.

Batı Trakya Türk Azınlığı 3 milletvekili çıkardı

6 Mayıs erken genel seçimleri sonucunda Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup 3 aday Yunan Meclisi’ne girmeye hak kazandı. Hüseyin Zeybek, SYRIZA İskeçe Milletvekili seçilirken Ahmet Hacıosman PASOK Rodop Milletvekili, Ayhan Karayusuf ise SYRIZA Rodop Milletvekili oldu. Böylelikle Batı Trakya Türk Azınlığı, 1996 seçimlerinden sonra ilk kez üç milletvekili çıkarmış oldu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Öncelikle Avrupa’da yaşayan tüm Batı Trakya Türkleri adına Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye 3 milletvekilimizi tebrik ediyor, kendilerine görevlerinde başarılar diliyorum. Yunanistan, tarihi bir seçim yaşadı. Bununla birlikte aşırı sağcı ve Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı söylemlerde bulunan Altın Şafak’ın Meclis’te yer almasından azınlığımız ve tüm ülke adına endişe duyduğumuzu da belirtmek istiyorum. Yunanistan, yeni dönemde demokrasi sınavından geçecek. Ülke olarak bu sınavı geçeceğine olan inancımı korumak istiyorum.” açıklamasında bulundu.
GALERİ