ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Bugün 9 Mayıs Avrupa Günü

09.05.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Avrupa’yı saran ekonomik kriz ve diğer tüm zorluklara rağmen AB ayakta, Avrupa halkları bugünü birlikte kutluyor

9 Mayıs Avrupa Günü, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 1985 yılından itibaren Avrupa Günü olarak kutlanan 9 Mayıs, tarihini Avrupalılık bilincinin oluşması yolunda ilk adımın atıldığı 9 Mayıs 1950 Paris Antlaşması’ndan alıyor. 9 Mayıs 1950 tarihinde Robert Schuman, barışçıl ilişkilerin sürdürülmesi amacı ile birleşik bir Avrupa yaratılması önerisinde bulundu. Schuman Deklarasyonu olarak bilinen bu öneri ise bugünkü Avrupa Birliği’nin temellerini oluşturdu.

Bayrak, marş, şiar ve ortak para birimi ile Avrupa sembolü haline gelen 9 Mayıs tarihi Avrupa Birliği’nin siyasi birliğini temsil ediyor. Bu yıl “Birlikte Daha Güçlü Büyüme” mottosu ile kutlanan Avrupa gününde çeşitli aktiviteler ve kutlamalar ile Avrupa vatandaşları ve Avrupa halkları birbirine daha da yakınlaşıyor, bu günü birlikte kutluyor. Schuman Deklarasyonu’nun ilan edildiği 1950 tarihinden sonra son yirmi yıldır her yıl düzenlenen Avrupa Festivali’nde Brüksel’de Avrupa kurumları kapılarını vatandaşlara açıyor. Bu yıl 12 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilecek festivalde vatandaşlar resmi binaları ziyaret edecek ve dans, müzik ve sokak sanatlarınn sergileneceği festivalde bu günü birlikte kutlayacak.

Habipoğlu: Tüm Avrupa halklarının 9 Mayıs Avrupa Günü kutlu olsun

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Tüm AB üye ülkelerinin ve tüm AB vatandaşlarının 9 Mayıs Avrupa günü kutlu olsun. İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği büyük yıkımın ardından ekonomik alanda bütünleşme ile başlayan yapılanma bugün ortak bayrak, ortak marş ve tek para birimi ile siyasal alanda da Avrupa Birliği olarak bütünleşmeyi getirdi. Avrupa ülkelerinin bu önemli başarısı Avrupa’yı saran ekonomik kriz ve diğer tüm sorunlara rağmen hala ayakta. Tüm Avrupa halklarının 9 Mayıs Avrupa Günü kutlu olsun.” açıklamasında bulundu.
GALERİ