ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Deutsche Welle Küresel Medya Forumu’na katıldı

28.06.2012
Yaklaşık 1800 katılımcı medyanın eğitim ve kültür alanlarındaki rolünü tartıştı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), 25-27 Haziran 2012 tarihlerinde Deutsche Welle(DW) Küresel Medya Forumu’na katıldı. Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen “Kültür, Eğitim, Medya- Sürdürülebilir Dünyayı Şekillendirmek” temalı uluslararası konferansa ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi ve Genç ABTTF Sözcüsü Fatma Reşit ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Felix Busch katıldı. Yaklaşık 1800 gazeteci, eğitimci ve sivil toplum temsilcinin katıldığı forumda düzenlenen atölye çalışmalarında katılımcılar, medyanın kültürel çeşitlilik, öğretim ve küresel etik, öğrenmenin ve eğitimin yeni metodları konularını nasıl ele aldığını tartıştılar.

II. Dünya Savaşı sonunda kurulan Batı Almanya Federal Cumhuriyeti’ne ait parlamento binasında gerçekleştirilen toplantının selamlama konuşmalarını DW Genel Direktörü Yardımcısı ve İdari Direktörü Reinhard Hartstein ve Bonn Belediye Başkanı Jürgen Nimptsch yaptılar. Konuşmasında Reinhard Hartstein, dünyada milyonlarca çocuğun eğitime erişme fırsatına sahip olmadığını ifade ederek medyanın bu nedenle eğitici bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Guido Westerwelle: Sosyal gelişimde eğitim merkezi bir role sahip

Forumun ikinci gününde “Küreselleşmenin şekillendirilmesinde birlikte çalışma- Diyalogu güçlendirmek, ortaklıkları genişletmek” temalı toplantıda Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, eğitimin sosyal gelişimde merkezi bir rol üstlendiğini ifade ederek kaliteli eğitimin sosyal yükselişe yol açacağını söyledi. Küreselleşmenin tüm dünyada yaşanan bir süreç olduğunu ifade eden Westerwelle, çok genç toplumların tüm sorunlarına rağmen büyük fırsatlara sahip olduğunu belirtti. Westerwelle, gençliğin yaratıcı olduğunu, bunun bir ayrıcalık olduğunu, bu nedenle gençlerin eğitimi ni desteklemenin görevi olduklarını söyleyerek Almanya’da yürütülen burs programlarını aktardı.

ABTTF: Azınlıklar konusunda medya klişe ve önyargılara dayalı bir tutum sergiliyor

Forumun ikinci gününde Fatma Reşit, “‘Medeniyetler Çatışması’ kaçınılmaz mı? Kültürel Çeşitlilik konusunda üç yaklaşım” konulu atölye çalışmasına katıldı. ECRICarts tarafından düzenlenen atölye çalışmasında Prof. Elka Tschernokoshewa ve Dr. Des Fabian Jacobs, farklı kültürlerin birarada yaşaması için ne yapması gerektiğini katılımcılara sordu. Fatma Reşit söz alarak medyanın özel bir role sahip olduğunun altını çizerek medyanın azınlıklar konusunda önyargılar ürettiğini ifade etti. Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan örnek veren Fatma Reşit, toplumun çoğunluğunun ülkesinde yaşayan azınlıklar hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Reşit, bu noktada medyanın tarafsız bir rol üstlenmesi gerektiğini, aynı zamanda eğitim sistemi içerisinde de azınlıklara yer verilmesi gerektiğini söyledi.
GALERİ