ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Selanik’teki Batı Trakya Türklerinin çabaları sonuçsuz kaldı, cami sözü tutulmadı

10.08.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Yunan vatandaşlarından gelen talep karşısında niçin Dışişleri Bakanlığı’nın onayı gerekiyor?

Yunanistan’ın Selanik şehrinde 1924 yılından bu yana ibadete kapalı olan ve bugün müze olarak kullanılan Yeni Camii’nin Ramazan Bayramı’nda ibadete açılması yönündeki Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris’in talebine Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt gelmedi.

Hürriyet’in haberine göre Belediye Başkanı Yannis Butaris, 2012 yılı itibari ile kullanım hakkı Selanik Belediyesi’ne geçen Yeni Camii veya Alaca İmaret Camii’nin özel günlerde ibadete açılması talebi karşısında Alaca İmaret Camii’nin ibadethane değil yetimhane olduğu iddiası ile 1906 yılında inşa edilen Yeni Camii’nin yılda bir kez ibadete açılması için Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na başvurdu. Ancak Selanik Belediye Başkanı, Yeni Camii’nin ibadete açılması için yalnızca Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın değil Dışişleri Bakanlığı’nın onayının gerektiğini ifade etti.

Selanik’teki Batı Trakya Türkleri Alaca İmaret Camii’nin bayramda ibadete açılmasını istiyor

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris’in Yeni Camii’nin Ramazan Bayramı’nda ibadete açılması önerisine karşın Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türkleri, Selanik’te en iyi durumda bulunan Alaca İmaret Camii’nin bayramda ibadete açılmasını istiyor. Gündem’e konuşan Makedonya – Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ferit İsmailoğlu, yaklaşık üç ay önce Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ile gerçekleştirdikleri görüşmede cami isteklerini ilettiklerini, Butaris’in Ramazan Bayramı’nda Selanik’te 1486 yılında İnegöllü İshak Paşa tarafından yaptırılan Alaca İmaret Cami’sini tahsis etme sözü verdiğini söyledi. Buna karşılık Butaris, 7 Ağustos’ta Selanik Belediyesi internet sayfasından yaptığı açıklamada 19 Ağustos Ramazan Bayramı günü Müslümanlara ibadet mekanı verileceği hakkında kendisinin hiçbir zaman vaatte bulunmadığını savundu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Selanik’te Yeni Camii veya Alaca İmaret Camii’nin ibadete açılması talebinin yerine getirilmesi konusunda bugün yaşanan karmaşık durum karşısında mağdur olan Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türkleri ve diğer Müslümanlardır. Yunan vatandaşı Müslümanların uzun bir süredir dile getirdikleri bu talebin karşılanmasında Dışişleri Bakanlığı veya Fener Rum Patriği’nin söz sahibi kılınması anlaşılabilir değildir. Bu durum camilerin kullanım hakkına sahip Selanik Belediyesi ile burada yaşayan vatandaşlar arasındadır. Ancak bugün bu konuda yaşanan karmaşa Yunan Hükümeti’nin kendi vatandaşları olmasına rağmen azınlık üyesi kişilerden gelen talep karşısında takındığı ötekileştirici ve dışlayıcı tutumun bir sonucudur.” açıklamasında bulundu.