ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF “Yeniden Şekillenen Dünyada Lozan ve Batı Trakya” konulu panele katıldı

10.09.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacı ile Federasyon’un uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği lobi çalışmalarını anlattı

9 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) İzmit Şubesi tarafından düzenlenen “Yeniden Şekillenen Dünyada Lozan ve Batı Trakya” konulu panele katıldı. BTTDD İzmit Şubesi koordinasyonunda İzmit Belediye Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi Derbent Turizm İşletmeciliği Yüksek Okulu ve Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürlüğü ortaklığından gerçekleştirilen panele ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu katıldı.

Kocaeli Fuarı Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele BTTDD Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Dostluk,Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Kadınlar Kolu Başkanı Necla Çavuş, İskeçe Seçilmiş Müftülüğü’nden Yılmaz Mahmut, Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nden Cüneyt Sadık ile Sakarya Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep İskefiyeli konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde 1923’ten 2012’ye Batı Trakya’da sivil toplumun rolü tartışıldı

Batı Trakya belgesel gösterimi ile başlayan panelde 1821’den 1923’e Balkanlar ve 1923 Lozan Barış Antlaşması süreci ve sonrasında Türkiye ve Yunanistan’da azınlık hakları ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları konusu tartışıldı. 1923’ten 2012’ye Batı Trakya’da sivil toplum kuruluşları ile Batı Trakya dışında yaşamak zorunda bırakılan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının ve çözüm için yapılan çalışmaların panelistler tarafından dile getirildiği toplantıda ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Avrupa’da Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenmesi ve ABTTF’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümü amacı ile gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Avrupa’daki gönüllü temsilcisi ABTTF’nin 29 Ocak 1988 olayları sonrasında Almanya’da faaliyet gösteren yedi dernek tarafından kurulduğunu söyleyen Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacı ile uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği lobi çalışmalarını aktardı. ABTTF’nin Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi, Avrupa Halkları Federal Birliği FUEN) ile Genç ABTTF’nin Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) düzeyinde gerçekleştirdiği çalışmaları aktaran Başkan Habipoğlu, uluslararası alanda gerçekleştirdiği lobi çalışmalarından örnekler verdi.

Soru ve cevap bölümünün ardından panel, Türk Halk Müziği korosunun “Meriç’ten Fırat’a Türkü Seli” başlıklı konseri ile sona erdi.
GALERİ