ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Reding’ten ABTTF’ye yanıt

01.11.2012
Viviane Reding: Yunanistan AB Çerçeve Kararının ulusal mevzuata aktarılması ilişkin önlemleri tebliğ etmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun Yunanistan’da ırkçı temelli saldırıların arttığını rapor eden 28 Ağustos 2012 tarihli mektubuna yanıt verdi. AB Komisyonu’nun ırkçılık ve yabancı düşmanlığının tüm formlarını reddettiği ve kınadığı ifade edilen mektupta Komisyon’un ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede Birlik tarafından verilen yetkiye dayanarak kendi tasarrufunda tüm araçları kullandığı belirtildi.

Irkçılığın ve Yabancı Düşmanlığının Bazı Biçimleri ve İfade Ediliş Tarzları ile Ceza Yasaları Yoluyla Mücadele için AB Çerçeve Kararı’na göre tüm üye devletlerin bir grup şahısa veya böyle bir gruba mensup bir kişiye karşı, ırkı, rengi, dini veya herhangi bir ırka, milliyete veya aileye mensup olması nedeniyle şiddet veya nefreti açıkça teşvik eden kasıtlı suçları cezalandırma zorunluluğuna sahip olduğu belirtilen mektupta Yunanistan’ın bu mevzuatın aktarılmasına ilişkin önlemleri tebliğ etmediği belirtiliyor. Mektupta AB Komisyonu’nun Yunan hükümetine çeşitli vesilelerle defalarca Çerçeve Karar’ın getirdiği yükümlülüklere uygun davranması yönünde hatırlatmada bulunduğu belirtiliyor. AB Komisyonu’nun çerçeve kararın ulusal mevzuata doğru bir şekilde aktarılmasını garanti altına almak için üye devletler ile yakın bir çalışma yürüttüğü ifade edilen mektupta Komisyon’un 2013 yılında bu konuda bir uygulama raporu yayınlayacağı belirtildi.

Komisyon siyasi partilerin örgütlenmesi ve siyasi yaşama katılmalarında söz sahibi değil

Kurucu antlaşmaların AB Komisyonu’na üye devletlerdeki siyasi partilerin örgütlenmesine ve bu partilerin siyasal yaşama katılımlarına ilişkin kurallar konusunda herhangi bir yetki vermediği belirtilen mektupta ABTTF’nin Yunanistan’da Altın Şafak Partisi’nin durumu ve benzeri durumlarda temel hakların ulusal mevzuat ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak saygı görmesinin garanti altına alınmasının üye devletlerin sorumluluğunda olduğu ifade edildi.

28 Ağustos 2012 tarihli mektubunda ABTTF, Yunanistan’da aşırı sağın yükselişe geçmesi ile birlikte ırkçılık ve yabancı düşmanlığında da bir artış gözlemlendiğini ifade etmiş, derin ekonomik kriz ortamındaki Yunanistan’da nefret temelli saldırıların ve şiddet olaylarının arttığını belirtmişti. Altın Şafak Partisi’nin Yunan Meclisi’ne seçilmesi ile birlikte politik ortamın sertleştiğini ve şiddet eylemlerinin arttığını belirten ABTTF, Yunanistan’da yalnızca göçmen kökenli kişilere yönelik değil hepsi Yunan vatandaşı olan Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik saldırıların da gerçekleştiğini belirtmiş, Altın Şafak destekçilerinin azınlığa yönelik saldırılarını rapor etmişti.

GALERİ