ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan Hükümeti “240 imam yasası”ndaki değişikliği Meclis Genel Kurulu’na getirmeye hazırlanıyor

14.01.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din ve vicdan özgürlüğünü ihlal eden bu yasaya tepkimizi ve sorunun çözümüne yönelik taleplerimizi uluslararası alanda dile getireceğiz.

Batı Trakya Türk Azınlığı arasında “240 imam yasası” olarak bilinen Batı Trakya’da bulunan camilerde “atanmış” müftülere bağlı olarak devlet memuru statüsünde görev yapacak 240 imamın tamamı Hristiyanlardan oluşan beş kişilik bir heyet tarafından seçilmesi ile ilgili 3536/2007 sayı ve tarihli yasa Yunan Meclisi’nin yeniden gündeminde. Yunan Hükümeti’nin Genel Kurul’a getirmeye hazırlandığı değişiklik ile yasa İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka müftülüklerine bağlı olarak camiler ve okullarda din öğretmenlerinin görev yapmasına olanak tanıyacak.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “240 imam yasası 2007 yılında Batı Trakya Türk Azınlığı’na danışılmadan çıkarılmıştır. Bugüne dek uygulanamayan bu yasa şimdi yine azınlığın görüşüne başvurulmaksızın değiştirilmek istenmektedir. Ocak ayı sonunda Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi planlanan yasa değişikliği dün olduğu gibi bugün de Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından reddedilmektedir. ABTTF olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din ve vicdan özgürlüğüne aykırı bu yasaya ve yasada yapılacak değişikliğe karşı çıkıyoruz. Bu sorunun seçilmiş müftülerimizin talep ettiği şekilde çözümlenmesi yönündeki taleplerimizi içeren bir ön çalışma başlattık, Yunan Hükümeti’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din ve vicdan özgürlüğünü hiçe sayan bu uygulaması karşısındaki tepkimizi uluslararası alanda ilgili tüm kuruluşlara ve mercilere iletmek için çalışacağız.” açıklamasında bulundu.