ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Altın Şafak üyesi Zaroulia’nın AKPM üyeliğine itiraz edildi

23.01.2013
Avrupa Konseyi Parlamentler Meclisi’nin 21 Ocak 2013 tarihinde başlayan kış oturumunun ilk gününde siyasi bir kriz yaşandı. Fiamma Nirenstein isimli İtalyan Milletvekili, Yunanistan’dan Altın Şafak Partisi Milletvekili Eleni Zaroulia ile Macaristan’dan Daha İyi Macaristan Hareketi(Jobbik) üyesi Tamas Gaudi Nagy’nin ırkçı ve anti-Semitik partilere üye olduklarını ve bu partilerin değerlerinin Avrupa Konseyi ideal ve prensiplerine aykırı olduğu gerekçesi ile bu iki ismin üyeliklerine itiraz etti. Dün alınan kararda ise AKPM bu iki ismin akreditasyonlarını onayladı.

Dün alınan kararla AKPM Prosedür Kuralları Komitesi Zaroulia ile Nagy’nin üyeliklerini onayladı

Önceki gün AKPM açış oturumunda yaşanan olayda Fiamma Nirenstein’in itirazına beş farklı ülke delegasyonundan en az 10 milletvekili destekledi. İtirazları inceleyen AKPM Prosedür Kuralları, Dokunulmazlık ve Kurumsal İşler Komitesi, dün yaptığı açıklamada AKPM’nin kurallarında belirtilen katı kriterinin Avrupa Konseyi’nin prensipleri ve değerlerini ihlal eden eylemleri ve sözleri dolayısı ile bir üyenin vekaletinin iptal edilmesine olanak sağlamadığını belirtti. Buna karşılık Komite, AKPM üyeleri arasında ortaya çıkan endişelerin doğru bir şekilde ele alınabilmesi için ilgili kuralların yazımını gözden geçirmek niyetinde olduklarını belirtti.

Pazartesi günü yaşanan krizde aynı zamanda Fransa milletvekili Arlette Grosskost, Zaroulia ve Nagy’nin AKPM Eşitlik ve Ayrımcılık Yapmama Komitesi’ne, ayrıca Nagy’nin ise buna ek olarak Hukuki İşler ve İnsan Hakları Komisyonu’na aday gösterilmelerine karşı çıktı. Konsey kararları çerçevesinde tartışmalı komisyon adaylıkları, ilgili ulusal heyete gönderiliyor. Eğer tekrarlanan adaylıklar ya da yeni adaylıklar da tartışma yaratırsa konu AKPM’de oylamaya sunulacak.

Eleni Zaroulia göçmenleri “aşağı insanlar” olarak nitelemişti

Altın Şafak Partisi Başkanı Nikos Michaloliakos’un eşi Eleni Zaroulia, Yunanistan’daki Mayıs 2012 seçimlerinde milletvekili seçildi. Zaroulia, Yunan parlamentosunda yaptığı konuşmada göçmenleri “aşağı insanlar” olarak nitelemiş, göçmenleri “ülkeye türlü türlü hastalık getirmekle” suçlamıştı. Yerel seçimlerde göçmenlere oy hakkı tanınmasının tartışıldığı oturumda konuşan Zaroulia yurtdışında yaşayan Yunanlara oy imkânı sağlanmamasını eleştirmiş, “Yunanların anavatanımızı işgal eden bu alt insanlarla aynı muameleyi görmesi kabul edilemez” demişti. 1 Ekim 2012’de AKPM Eşitlik ve Ayrımcılık Yapmama Komitesi’ne yedek üye olarak seçilen Zaroulia, göçmen karşıtı söylemlerine devam etmişti.