ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Azınlık Vatandaşları Girişimi konulu uzmanlar toplantısına katıldı

23.01.2013
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) tarafından 22 Ocak 2013 tarihinde Brüksel’de düzenlenen Avrupa’nın azınlıkları için Avrupa Vatandaş Girişimi konulu uzmanlar toplantısına katıldı. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Iuliu Winkler(Romanya)’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Brüksel Temsilciliği katıldı.

Azınlık Vatandaşları Girişimi’nin Haziran 2013’te başlatılması planlanıyor

Toplantı öncesinde Iuliu Winkler’in ev sahipliğinde verilen özel yemeğe de katılan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu öğleden sonra ise en az 1 milyon imza toplayabildikleri takdirde AB vatandaşlarına AB Komisyonu’na doğrudan yasa teklifi götürebilme imkanı sunan Avrupa Vatandaş Girişimi’nin FUEN tarafından Azınlık Vatandaşları Girişimi adı ile bir kampanya başlatılmasına yönelik uzmanlar toplantısına katıldı. Uzmanlar toplantısında FUEN’in Romanya’daki Macar toplumunun temsilcisi konumundaki siyasi parti Romanya’daki Macarlar Demokratik İttifakı(RMDSZ), İtalya Güney Tirol Özerk Yönetimi Meclisi’ndeki Güney Tirol Halk Partisi(SVP) ve Avrupa’daki azınlık gençlik kuruluşlarının temsilcisi olan Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) ortaklığında Azınlık Vatandaşları Girişimine ilişkin ayrıntılar görüşüldü.

Girişim Avrupa’da yaşayan geleneksel azınlıkları ortak bir hedef doğrultusunda biraraya getirecek

Azınlık Vatandaşları Girişimi’nin amacı Avrupa’da yaşayan azınlıkların haklarının korunması için yasal önlemler oluşturmak olacak. Aynı zamanda bu girişim, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılacağı 2014 yılında Avrupa’da yaşayan azınlıkları mobilize ederek tek bir amaç altında birleştirmeyi hedefleyen bir siyasi kampanya da olacak. Bu amaçlar bu girişimi başlatan FUEN, 2013 yılının ilk yarısında Avrupa’nın diğer azınlıklarını temsil eden kuruluşlarla da partnerlik kuracak.

Hedef 1 milyon imza!

Avrupa Parlamentosu, uzmanlar ve azınlık temsilcilerinin biraraya geldiği uzmanlar toplantısında konuşan AB Ticaret Komiseri Karel de Gucht Kabinesi Başkan Yardımcısı Frank Hoffmeister, Groningen Üniversitesi AB Anayasa Hukuku Başkanı Dimitry Kochenov, AB Temel Haklar Ajansı Hukuki Araştırmalar Program Yöneticisi Dr. Gabriel Toggenburg ve Bolzano Avrupa Akademisi’nden Araştırmacı Dr. Günther Rautz, Avrupa’da yaşayan azınlıkların hakları konusunda oluşturulacak Azınlık Vatandaşları Girişimi’ne yönelik görüşlerini dile getirdiler.

Iliu Winkler’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen uzmanlar toplantısına Avrupa Parlamentosu’ndan Herbert Dorfmann(İtalya) ve Csaba Sandor Tabajdi(Macaristan) ve Csaba Sogor (Romanya) katıldılar. Toplantıda AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanı olan Csaba Sandor Tabajdi, Avrupa’da “azınlık” kelimesinin göçle gelmiş azınlık gruplarını akla getirdiğini ancak bu girişimin Avrupa’da yaşayan ulusal ve geleneksel azınlıklar için oluşturulacağını ifade etti. Bu girişimin başlatılmasının ardından Tabajdi, Avrupa’da yaşayan tüm azınlıkların bu girişime destek vermesi ve bu konuda dayanışma sergilemesi gerektiğini söyledi.
GALERİ