ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı 29 Ocak Milli Direniş Günü’nü kutladı

31.01.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Batı Trakya’yı unutmadık, unutmayacağız

Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocak Milli Direniş Günü’nü özel bir etkinlik ile kutladı. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu(BTTADK) tarafından Gümülcine Türk Gençler Birliği(GTGB)’nde düzenlenen törene Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu ile ABTTF Saymanı Sebaytin Mümin katıldılar.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye yerel yöneticiler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda Batı Trakya Türkünün katıldığı anma törenine T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan Muavin Konsolos Alper Atak da iştirak etti.

Saygı duruşu ile başlayan anma töreninde 29 Ocak olaylarını anlatan belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Hümeyra Ahmet’in yaptığı törende BTTADK Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi Mustafa Ali Çavuş, GTGB Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Mehmet Emin 29 Ocak Milli Direniş Günü’nü kutladılar, Yunan Hükümeti’nin Batı Trakya Türk Azınlığı politikası ile ilgili düşüncelerini dile getirdiler. Protokol konuşmalarının ardından 29 Ocak 1988 olaylarını bizzat yaşamış olan Gürece köyünden Bekir Mustafaoğlu ve Yalımlı köyünden Cahit İmam, yaşadıklarını aktardılar

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Birlik ve beraberliğimize güveniyorum

Törende konuşan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Bu anlamlı günde aranızda olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Sizlere Almanya ve diğer AB ülkelerinden sevgi ve selam getirdim. Ancak selamlara ne yazık ki buruk. Çünkü 240 İmam yasası nedeni ile ilgili bizler de endişeliyiz” dedi. Binlerce Batı Trakya Türkü gibi babasının da haksızlık ve eşitsizlikler nedeni ile 1974 yılında Almanya’da göç ettiğini söyleyen Habipoğlu, yaşının 47 olduğunu ve 7 yaşında Batı Trakya’dan ayrılmasına rağmen Batı Trakya’yı unutmadığını ve unutmayacağını söyledi. Tüm ABTTF camiasının da aynı düşüncede olduğunu söyleyen Habipoğlu, her yıl aileleri ile birlikte Batı Trakya’ya akın ettiklerini ve çocuklarına babalarının memleketlerini gösterdiklerini belirtti. Azınlık olarak başka bir ülkeye yine azınlık olarak gittiklerini söyleyen Habipoğlu, Avrupa’nın diğer ülkelerinde de asimile olmamak için derneklerin mücadele verdiğini, burada da kendileri gibi milyonlarca Türk ve Müslüman yaşadığını belirtti.

Almanya’da dini alanda özerk olmamasına rağmen Hamburg ve Bremen eyaletlerinin kendi sınırları içerisinde faaliyet gösteren İslami çatı kuruluşları ile devlet anlaşması imzaladığını söyleyen Habipoğlu, İslam dersi müfredatının bu kuruluşlar tarafından hazırlanmasına izin verildiğini belirtti. Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini alanda özerk olmasına rağmen Yunan Hükümeti’nin 2007 yılın 240 İmam Yasası’nı çıkarttığını belirtti. 2007 yılında çıkarılan yasayı kabul etmediklerini söyleyen Habipoğlu, yasaya getirilen ek düzenlemeyi de kabul etmeyeceklerini belirtti. Habipoğlu, anavatanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklaması ile Batı Trakya Türk Azınlığı’na sahip çıktığını söyledi. Azınlık olarak birlik olmayı bildiklerini söyleyen Habipoğlu, azınlığın birlik ve beraberliğine güvendiklerine ve inandıklarını belirtti.

* Fotoğraf: www.birlikgazetesi.info
GALERİ