ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks Atina’daydı

04.02.2013
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, 28 Ocak-1 Şubat 2013 tarihlerinde Yunanistan’a çalışma ziyaretinde bulundu. Atina’da devlet yetkilileri ile görüşen Nils Muiznieks, 29 Ocak 2013 tarihinde Yunanistan’da yaşanan ırkçı şiddet konusunda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile biraraya geldi. Bu görüşmeye Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi(BAKEŞ) Genel Müdürü Pervin Hayrullah katıldı.

Muiznieks: Yunanistan’da ırkçı şiddet demokrasiye gerçek bir tehdit oluşturuyor

Atina ziyareti sonrası yaptığı açıklamada İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Yunanistan’da ırkçı şiddetin demokrasiye gerçek bir tehdit olduğunu belirtti. Beş günlük ziyareti sonrasında Muiznieks, Yunanistan’da giderek artan ırkçı suçların cezasız kalmasına son verilmesi gerektiğini söyledi, polisin, yargının ve mahkemelerin ırkçılık ile mücadele konusundaki yasayı etkinleştirmesi gerektiğini belirtti.

Ekim 2011 ve Aralık 2012 tarihleri arasında 200’den fazla ırkçı saldırının rapor edildiğini söyleyen Muiznieks, Atina’da Pakistan kökenli bir işçinin bıçaklanması olayının makamları alarma geçirdiğini ve nefret suçları ile mücadelede daha kararlı davranmaya ittiğini belirtti. Muiznieks, Yunanistan’da bugün pekçok siyasi liderin nefret söylemini teşvik eden ve nefret suçları ile ilişkili her bir kişinin ve kuruluşun kınanması gerektiğini farkettiğini belirtti. Muiznieks, polise olan güvenin artması için insan hakları eğitimi aracılığı ile bağımsız ve etkin bir polis şikayet mekanizması oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu ve Ombudsman’ın bu noktada kritik bir role sahip olduğunu söyleyen Muiznieks, Yunanistan’ın en çok bu zamanda şeffaf ve etkin insan hakları yapılarına ihtiyacı olduğunu belirtti, kanun uygulayıcılarının, hakimlerin nefret suçları ile mücadelede sistematik olarak insan hakları eğitimi almalarının öneminin altını çizdi.

GALERİ