ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü kutlu olsun!

21.03.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Yunanistan dahil tüm devletlerden yalnızca spor alanında değil yaşamın tüm alanlarında yaşanan ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere somut çözüm önerileri içeren önlemler almalarını talep ediyoruz.

Bugün, 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü! Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü her yıl 21 Mart’ta kutlanıyor. 1960’ta polis Güney Afrika’nın Saharpville kentinde ırk ayrımcı yasaların kaldırılması için barışçı gösteriler yapan halkın üzerine ateş açmış, olayda 69 kişi yaşamını yitirmiştir. 1966’da BM Genel Kurulu, 21 Mart’ı Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Günü ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisi, sporda yaşanan ırkçılık sorununa dikkat çekmek amacı ile bu yılın teması olarak “Irkçılık ve Spor” konusunu seçti. Aynı zamanda BM, sporun ırkçılık ve ırksal ayrımcılık ile mücadelede sporun önemli bir rol oynayabileceği konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Irkçılığı sona erdirmek için güçlerimizi birleştirmeliyiz, spor bu hedefe ulaşmamıza yardım edebilir.” açıklamasında bulundu. BM’den yapılan açıklamada 2001 Durban Deklarasyonu ve Eylem Planı’nda devletlere uluslararası kuruluşlar, Uluslararası Olimpik Komite ve bölgesel spor federasyonları ile işbirliği içerisinde sporda ırkçılık ile mücadelenini yoğunlaştırılması çağrısında bulunulduğu ifade ediliyor. BM Kalkınma ve Barış için Spor Ofisi de sporun marjinalize grupların entegrasyonuna yardımcı olacağını ve bireylere sosyal çatışmaları ve gerilimleri çözmek için gerekli değerleri öğrettiğini kaydediyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ayrımcılık, özellikle ırka dayalı ayrımcılık yaşamın her alanında olduğu üzere sporda da yaşanıyor. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 1. Maddesi bütün insanların özgür ve hak ve onur açısından eşit olarak doğduklarını belirtiyor. Buna karşılık özellikle kırılgan gruplar yaşamın diğer alanları dahil olmak üzere sporda da ayrımcılık ile karşılaşıyor. Bu durum yalnızca az gelişmiş ülkelerde değil Yunanistan dahil tüm Avrupa’da da yaşanıyor. ABTTF olarak Yunanistan dahil tüm devletlerden yalnızca spor alanında değil yaşamın tüm alanlarında yaşanan ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere somut çözüm önerileri içeren önlemler almalarını talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
GALERİ