ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dosluk ve kardeşliğe

14.08.2004
Asırlık bir geçmişi olan Seçek Şenlikleri'ne katılmak üzere davet edilen Türkiye Kültür Bakanlığı halkoyunları ekipleri, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ses sanatçıları, güreşçiler ve Edirne Kırkpınar Ağası'na Yunan makamları tarafından geçen yıl olduğu gibi bu yıl da vize verilmedi.

Yaşanan bu durum Türkiye ve Yunanistan arasında sürmekte olan yakınlaşma çabalarına gölge düşürdü. Yunan makamların bu tutumu Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı sürdürülmeye çalışılan izolasyonun çarpıcı bir örneğini oluşturdu.

Bu yıl 31 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Geleneksel Seçek Şenlikleri’ne binlerce Batı Trakyalı Türk’ün yanısıra yerel yöneticiler, çevre illerden valiler, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldılar. Dostça ve kardeşçe bir havada geçen şenlikler yaşanan vize engeli nedeniyle gölgelenmiş oldu.

Seçek Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Bekirusta "Bu olay bizi çok üzmüştür. Dostluğa yakışmamıştır." derken, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de "Yetkililer çok güzel sözler söylüyorlar, ama davetliler buraya gelemiyor. Bu edebiyat karnımızı doyurmuyor!" diye konuştu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu olarak Yunan makamlarının bu yanlı tutumunu şiddetle kınıyor, Türkiye ve Yunanistan arasında esmekte olan dostluk rüzgarına takınacakları dostça tutumla onlarında destek vermesini bekliyoruz.