ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ölümünün 18. yılında liderimiz Dr. Sadık Ahmet’i saygıyla anıyoruz

17.07.2013
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 18. Dönem Yönetim Kurulu olarak ABTTF ailesi ve Avrupa’da yaşayan tüm Batı Trakya Türkleri adına Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın lideri Dr. Sadık Ahmet’i ölümünün 18. yılında saygı, sevgi ve hasretle anıyoruz.

24 Temmuz 1995 tarihinde geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinin temsilcisidir. Dr. Sadık Ahmet, Yunanistan’da uzun yıllar uygulanan baskı ve sindirme politikaları nedeniyle ağır insan ve azınlık hakları ihlallerine uğrayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini dünya kamuoyuna duyurmuş, azınlığımızın yaşadığı dramı gözler önüne sermiştir. Uluslararası alanda başlattığı mücadele ile tek talebi sahip olduğu hakların iadesini olan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mücadelesinde için bir dönüm noktası oluşturan Dr. Sadık Ahmet, uluslararası toplumun dikkatini Yunanistan’a, Batı Trakya Türk Azınlığı’na çekmeyi başarmıştır.

İlkeli ve kararlı duruşu ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde bir mihenk taşı oluşturan ve bu duruşu ile azınlığımızın lideri haline gelen Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 18. yılında da Batı Trakya Türk Azınlığı’na ışık tutmaya devam etmektedir. Batı Trakya Türk Azınlığı, Dr. Sadık Ahmet’in açtığı yolda kararlılıkla ilerlemektedir. Yunanistan, Türkiye, Avrupa ve dünyanın farklı noktalarında yaşayan Batı Trakya Türkleri, farklı düzeydeki çeşitli platformlarda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ve özgürlükleri için mücadelelerini sürdürmektedir.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını uluslararası alanda duyurmak ve azınlığımızın uluslararası alandaki sesi olamka amacı ile Almanya’da kurulan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, 28 Şubat 1988’de kurulduğu ilk günden bu güne Dr. Sadık Ahmet’in fikirleri doğrultusunda ilerlemektedir. Ölümünün ardından Dr. Sadık Ahmet’in belirlediği ilkeler doğrultusunda çalışmalarına devam eden ABTTF, azınlığımızın sesini uluslararası alanda daha geniş kitlelere duyurmak için var gücüyle çabalamaktadır. ABTTF, gelecekte de Dr. Sadık Ahmet’in liderliğinde çalışmalarına devam edecek, azınlığımızı uluslararası alanda daha görünür, daha güçlü kılmak için çalışacaktır.

ABTTF olarak ölümünün 18. yılında Dr. Sadık Ahmet’i saygı ve sevgi ile anıyor, O’nun yokluğunda Batı Trakya Türk Azınlığı için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğimizin sözünü veriyoruz.


7 Ocak 1947’de Gümülcine’nin Sirkeli köyünde doğan Dr. Sadık Ahmet, ilköğrenimini köyünde bulunan ilkokulda, orta ve lise öğrenimini ise Gümülcine Celal Bayar Lisesi’nde tamamladı. Üniversite eğitimine, 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladı, ancak bir yıl sonra Selanik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçti. 1974 yılında mezun olduktan sonra askerlik ve zorunlu hizmetin ardından 1978’de Batı Trakya’ya döndü.

Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmak amacı ile 1985 yılında imza kampanyası başlattı. Yaklaşık 15 bin imzanın toplandığı kampanyanın ardından Dr. Sadık Ahmet, 1986’da tutuklandı.

1987 yılında Selanik’e giderek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını anlatan broşür dağıtan Dr. Sadık Ahmet, bu eylemi nedeni ile 1987 yılında 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak uluslararası toplumun baskısı nedeni ile cezanın infazı süresiz olarak ertelendi.

1989 seçimleri öncesinde milletvekili adayı olan Dr. Sadık Ahmet’in adaylığı iptal edildi.

26 Ocak 1990’da Batı Trakya Türklerine “Türk” diyerek hitap ettiği için Dr. Sadık Ahmet, tekrar hapis cezasına çarptırıldı, Selanik Dudullu hapishanesinde iki ay yattıktan sonra geri kalan cezası para cezasına çevrilerek salıverildi.

8 Nisan 1990’da ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ve çıkarlarını korumak amacı ile Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi’ni kurdu. İlk genel başkanlığını yaptı.

1993 seçimlerinde yeterli oyu almasına rağmen Dr. Sadık Ahmet, seçim yasasında yapılan değişiklik ile ülke genelinde yüzde 3 seçim barajı getirilmesi nedeni ile parlamentoya giremedi.

Dr. Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995’te geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
GALERİ