ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Sürgünün 69.yılında Ahıska Türkleri hala ata yurtlarına dönmeyi bekliyor!

14.11.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: “Soydaşımız ve kardeşimiz Ahıska Türklerini ata yurtlarına dönmek amacıyla verdikleri haklı mücadelelerinde destekliyoruz.”

Bugün, 14 Kasım 2013, Ahıska Türkleri’nin Güneybatı Kafkasya’da, bugün Gürcistan’ın Mesheti bölgesinde yer alan ata yurtlarından sürgün edilişlerinin 69.yıldönümü. 14 Kasım 1944 tarihinde Stalin, Ahıska’da yaşayan Türklerin yaşadığı 220 köyü basarak ata yurtlarından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar inmeden Orta Asya ve Kazakistan çöllerine sürüldü. Sürgünde 17 bini çocuk olmak üzere 30 bin Ahıskalı Türk soğuk, hastalık ve açlıktan vefat etti.

Sürgün edilenlerden bir kısmı Sibirya’ya gönderildi, ancak bunlardan hiç haber alınamadı. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan’a yerleştirilenler, 12 yıl boyunca (1944-1956) özel bir rejime tabi tutuldular ve yerleştirildikleri köy ve kasabalardan dışarı çıkarılmadılar. Bu yasaklara uymayanlar ağır şekilde cezalandırıldılar. 1957’de diğer sürgün toplulukların vatanlarına dönmelerine müsaade edildiği halde, Ahıska Türklerine sadece sürgün bölgelerinde sınırlı seyahat serbestliği verildi. Özbekistan’ın Fergana vadisinde yaşayan Ahıska Türkleri ise 1989 yılında, etnik bir gerilim sonrasında büyük bir şiddete uğradı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Gürcistan’a geri dönüş tekrar gündeme geldi, Ahıska Türklerinin geri dönüşü Gürcistan’ın 1999 yılında gerçekleşen Avrupa Konseyi üyeliğinin önünde bir şart olarak kondu. 2007 yılında Gürcistan Parlamentosu’nda kabul edilen “Geri Dönüş Yasası” ile Gürcistan, Ahıska Türklerinin Gürcistan’a dönmelerine izin verdi, ancak yasayla Ahıska Türklerinin sadece Ahıska’ya değil tüm Gürcistan’a yerleşecek olmaları ve Ahıska Türklerine verilecek kimliklerde “Türk ve Müslüman” değil “Gürcü ve Hristiyan” yazacak olması nedeniyle Ahıska Türkleri bu yasaya büyük tepki gösterdi.

Bugün 15 farklı ülkede ve 4 bini aşkın yerleşim yerinde ata yurtlarına dönme umuduyla yaşayan Ahıska Türkleri’nin mücadelesi devam ediyor. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ahıska Türklerinin anavatanlarından 14 Kasım 1944 tarihinde Stalin tarafından sürgün edilişlerinin 69. yıldönümünü hüzün içerisinde anıyoruz. Ahıska Türkleri 69 yıldır ana yurtlarına dönmeyi bekliyor. Yunanistan’a bırakıldığı günden bu yana baskıcı politikalar altında yaşayan ve yaşamın her alanında ayrımcılığa uğrayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın uluslararası alandaki temsilcisi olarak Ahıska Türkleri’nin vatan hasreti ile geçen mücadelesini oldukça iyi anlıyoruz. Soydaşımız ve kardeşimiz Ahıska Türklerini ata yurtlarına dönmek amacıyla verdikleri haklı mücadelelerinde destekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.ahiska.net
GALERİ