ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN Türk Azınlıkları Çalışma Grubu Ahıska Türkleri için AKPM’de

31.01.2014
FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu: 1996 yılından bu yana FUEN’in gündeminde olan Ahıska Türklerinin ata yurtlarına geri dönüş konusunu FUEN olarak takip etmeye devam edeceğiz

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN), 27-28 Ocak 2014 tarihlerinde Uluslararası Mesket(Ahıska) Türkleri Cemiyeti VATAN ile birlikte Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM)’nin 2014 Kış Oturumu’na katılmak üzere Strazburg’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Eylül 2013 tarihinde kurulan FUEN Türk Azınlıklar Çalışma Grubu’nun ilk faaliyeti olan ziyaret kapsamında FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, VATAN Başkanı Cavid Aliyev, VATAN Başkan Yardımcısı Fuad Pepinov, VATAN Danışmanı Celil Laçinov ve VATAN Avrupa Temsilcisi Uvi Pepinova ile birlikte Ahıska Türklerinin atayurtları Ahıska’ya, Gürcistan’a geri dönüşü konusunda siyasiler ve bürokratlar ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

FUEN ve VATAN ilk olarak Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Avusturya’nın Ulusal Delegasyonu Başkanı Gisela Wurm ile görüştü. Görüşmede FUEN’i tanıtan Halit Habip Oğlu, FUEN’e üye Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü sorununu aktardı. Habip Oğlu, Bakanlar Komitesi’nin Bekir Usta grubu adı altında incelemeye devam ettiği, isminde geçen “Türk” veya “azınlık” kelimesi nedeniyle kapatılan azınlık derneklerine ilişkin AİHM kararları ve kararların uygulanması sürecinde yaşanan sorunları aktardı, AİHM kararlarını ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dosyayı sundu. Ayrıca Habip Oğlu, FUEN’in Ahıska Türkleri ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verirken VATAN, Avrupa Konseyi’ne üyelik başvurusunda ileri sürülen şartlardan biri olarak Ahıska Türklerinin atayurtlarına dönüş süreci konusunda Gürcistan’ın yükümlülüklerini tamamlamadığını ifade etti.

FUEN ve VATAN İzleme Komitesi Gürcistan raportörleri Boriss Cilevičs(Letonya/SOC) and Michael Aastrup Jensen(Danimarka/ALDE) ile görüştü. Avrupa Konseyi Siyasi Tavsiyeler Direktörü Alexander Guessel, Siyasi Danışman Albina Ovcearenco ve Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi(FCNM) Sekretaryası İnsan Hakları ve Anti- Ayrımcılık Direktörlüğü’nden Charlotte Altenhöner-Dion ile görüşen FUEN ve VATAN temsilcileri Gürcistan’a bir önceki hafta ziyarette bulunan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin ofisinden Danışman Christine Astrig Mardirossian ile de görüştü. FUEN ve VATAN Gürcistan Ulusal Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Tedo Japaridze ve Gürcistan AKPM Üyesi Guguli Maghradze ve AKPM Türk Grubu Başkanı Reha Denemeç ile görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmelerde FUEN Başkan Yardımcısı Habip Oğlu, geri dönüş sürecinde Gürcü hükümet makamları ile Ahıska Türkleri arasında diyalogun öneminin altını çizdi. VATAN Başkanı Cavid Aliyev ve Başkan Yardımcısı Fuad Pepinov ise 2007 yılında kabul edilen geri dönüş yasasının Gürcistan’ın Avrupa Konseyi’ne olan yükümlülüğünü yerine getirdiği anlamına gelmediğini, zira geri dönüşün gerçekleşmediğini belirttiler. VATAN Ahıska Türklerinin ata yurtlarına geri dönüş konusunda Gürcü makamlarından zaman kısıtlaması olmadan açık uçlu ve basitleştirilmiş bir süreç sağlamasını talep etti.

FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, “Ahıska Türklerinin geri dönüşü konusu 1996 yılından bu yana FUEN’in gündeminde bulunuyor. Bu çözülememiş soruna dikkat çekmek amacıyla yıllık kongrelerinde FUEN bu konuda çok sayıda karara imza attı. Son olarak ise FUEN Gürcistan Mülteci Bakanı David Darakvelidze’nin Gürcistan’ın Avrupa Konseyi’ne üye olurken Ahıska Türklerinin geri dönüşü konusunda getirilen yükümlülüğü yerine getirdiğine yönelik açıklamasına bir basın açıklaması yayımlayarak tepki gösterdi. FUEN Ahıska Türklerinin geri dönüş konusunu izlemeye devam edecek.” açıklamasında bulundu.

FUEN’in bu konudaki basın açıklamasına https://www.fuen.org/news/single/article/fuen-in-strasbourg/ linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ