ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü

21.03.2014
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Çoğunluğun azınlık ile barışması için öncelikle devlet samimiyete ve karşılıklı güvene dayalı bir diyalog mekanizması kurmalı.”

Bugün 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü! 1960 yılında, 21 Mart’ta Güney Afrika’nın Sharpeville kentinde Apartheid yasalarını protesto etmek isteyen göstericilere polis tarafından ateş açılması sonucu 69 kişi yaşamını yitirdi. 1966’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tüm dünya ülkelerinin ırk ayrımcılığını önlemek için çalışmasının gerektiğinin altını çizerek 21 Mart’ı Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele günü ilan etti.

Birleşmiş Milletler 2014 yılı için “Irkçılık ve Irka Dayalı Ayrımcılık ile Mücadelede Liderlerin Rolü” teması ile ırkçılık, ırka dayalık ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve diğer hoşgörüsüzlük formları ile mücadelede siyasi liderlerin ve siyasi partilerin üstlenbilecekleri ve üstlenmeleri gereken role dikkat çekiyor. 2001 yılında kabul edilen Durban Deklarasyonu ve Eylem Programı ile Birleşmiş Milletler, toplum içerisindeki farklı gruplar arasındaki saygı ve güvenin teşvik edilmesinin devlet kurumlarının, siyasi liderlerin ve halk örgütlerinin ve vatandaşların ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi(ODIHR) Direktörü Büyükelçi Janez Lenarcic, Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Avrupa Komisyonu(ECRI) Başkanı Christan Ahlund ve AB Temel Haklar Ajansı Direktörü Morten Kjaerum, ortak yaptıkları basın açıklamasında siyasi liderlerin düşünceleri şekillendirme ve gündem oluşturma imkanlarının aynı zamanda ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlük ifadelerini net bir biçimde reddetme sorumluluğu getirdiğini belirttiler.

Habip Oğlu: Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı uzun yıllardır uygulanan devlet politikaları nedeniyle sosyal olarak dışlandı ve yaşamın her alanında ayrımcılığa uğradı, uğramaya devam ediyor

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “21 Mart Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’nü ve 1960 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitiren gençleri saygı ile anıyoruz. Ayrımcılık ile siyasi liderlerin ve siyasi aktörlerin toplumun tüm kesimleri ile birlikte mücadele etmesi gerekir, aksi takdirde toplumda oluşan bölünmeler ve ötekileştirmeler daha güçlü ayrımcılık belirtilerini ve beraberinde şiddeti getirir. Yunanistan’da neo-Nazi Altın Şafak Partisi’nin Yunan toplumunda yarattığı durum da budur. Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı uzun yıllardır uygulanan devlet politikaları nedeniyle sosyal olarak dışlandı ve yaşamın her alanında ayrımcılığa uğradı, uğramaya devam ediyor. Ayrımcılık ile mücadelede yine en büyük sorumluluk tüm kurumları ile devlete ve gücü elinde bulunduran siyasi partilere ve liderlere ait. Çoğunluğun azınlık ile barışması için öncelikle devlet samimiyete ve karşılıklı güvene dayalı bir diyalog mekanizması kurmalı.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: http://fra.europa.eu/en/press-release/2014/political-leaders-have-central-role-play-countering-racism-and-hate-crime-say
GALERİ