ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

O αντιπρόεδρος της MIDAS ο Brezigar έγραψε τις παρατηρήσεις του σχετικά με την διερευνητική επίσκεψη στην Primorski Dnevnik

14.07.2014
Στις 19-22 Ιουνίου το 2014 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF) και των συλλόγων απόφοιτων των Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) συνοδευόμενοι από τα στελέχη του (DEB) Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης , πραγματοποιήθηκαν μια διερευνητική επίσκεψη το οποίο παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων που Βγαίνουν σε Μειονοτικές και Τοπικές Γλώσσες (MIDAS)ο Bojan Brezigar, μετά την διερευνητική επίσκεψη έγραψε τις παρατηρήσεις που ανακάλυψε στις 8 Ιουλίου 2014 στην Primorski Dnevnik.

Η εφημερίδα της σλοβένικης μειονότητας στην Ιταλία ( Primorski Dnevnik) ο εκπρόσωπος του ο Μπόγιαν Brezigar έγραψε ότι το Κόμμα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (DEB) παρά που έλαβε 43 χιλιάδες ψήφους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω του 3% εκλογικό όριο δεν μπορούσε να στείλει βουλευτής στο Κοινοβούλιο. Ο Brezigar σημειώνει επίσης ότι εφαρμόζεται και στις εθνικές εκλογές το όριο του 3%, οι κάτοικοι της τουρκικής μειονότητας της Δυτική Θράκη είναι περίπου 150 χιλιάδες υπ΄ αυτήν την έννοια είναι αδύνατο να στείλουν ένα πολιτικό στέλεχος από το δικό τους κόμμα.

Ο Brezigar ανάφερε ότι επισκέφθηκαν το DEB στην έδρα του, στη συνέχεια σημείωσε την επίσκεψη που πραγματοποίησαν (FUEN και MIDAS) στις τελευταίες ημέρες εκ περιτροπής προεδρία της Ελλάδας στη πιο ευάλωτη μειονότητα της Ευρώπης ,με την επίσκεψη κατά μία έννοια ήταν ως ένδειξη υποστήριξης της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Επίσης ανάφερε Ο Brezigar και τα λόγια του Προέδρου του DEB Μουσταφά Αλή Τσαούς : "Θέλουμε να εκφράσουμε τα προβλήματά μας στη διεθνή αρένα, η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τη φωνή μας” είπε.

O Brezigar στο άρθρο του έγραψε και τη ζωή του Σαδίκ Αχμέτ αναλυτικά ,o οποίος είναι ιδρυτής του DEB, πρόσθεσε και ότι το συνέλαβαν επειδή είπε μπροστά στη πολιτεία ότι η μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν είναι μουσουλμανική αλλά « Τουρκική μειονότητα». Το Κόμμα DEB στην προεδρία του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ ιδρύθηκε το 1991και μαζί με το θάνατο του πέθανε και το κόμμα το 1995 αλλά ξανά αναβίωσε το 2009 έγραψε ο Brezigar.

Περίπου 15 χρόνια αργότερα, το κόμμα DEB στις ευρωεκλογές γνωρίζοντας ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να στείλει βουλευτή στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ερώτηση το γιατί συμμετείχε, απάντησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος DEB o Οζαν Αχμετογλου : «Για να τραβήξουμε προσοχή στα προβλήματα μας”. Σχετικά πάνω σε αυτό το θέμα πρόσθεσε ο Brezigar ότι με την εκλογική απόδοση του DEB στην περίπτωση να μπει ξανά στην πολιτική αρένα ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τις άλλες μειονότητες στη χώρα. Ο Bregizar επίσης ανάφερε και ότι η μόνη δύναμη στα χέρια των Τούρκων είναι η Συνθήκη της Λωζάννης ,το DEB δήλωσε ότι άλλες μειονότητες δεν θέλουν να αναλάβουν τον κίνδυνο λόγω τον φόβο να μην χάσουν τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματά των μειονοτήτων .

Ο Brezigar δείχνει ότι η μειονότητα είναι αποτελεσματική στην τοπική πολιτική, οι 3 δήμαρχοι είναι Τούρκοι και στην Δημοτική Διοίκηση της Κομοτηνής υπάρχει απ’ τους 25 σύμβουλοι οι 8 είναι Τούρκοι, εν συνέχεια έγραψε και τη συνάντηση με τον Δήμαρχο της Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη στο γραφείο του. Ο Πετρίδης φαινόταν ότι θέλει να πει περισσότερα λόγια αλλά γνωρίζει καλά ως επιτυχημένης πολιτικός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια . O Πετρίδης: όταν μιλώ ως δήμαρχο θα πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε φορά μιλάμε για μουσουλμανική μειονότητα. Όταν ρωτήθηκε στον δήμαρχο για ‘τη δίγλωσση οδική σήμανση ’ έλεγε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε για το θέμα αυτό ίσως και περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Οι παρούσες συνθήκες γίνονται όλο και καλύτερα στο μέλλον, ελπίζουμε να πάμε ακόμα καλύτερα . Για αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά είπε ο Πετρίδης. ο Bregizar έγραψε ότι ο Πετρίδης είναι αισιόδοξος, αλλά μερικές ερωτήσεις, και μερικά προβλήματα παραμένουν αναπάντητα.