ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti Güney Tirol’e keşif ziyaretinde bulundu

30.05.2016
Güney Tirol Özerk Yönetimi’nin daveti üzerine gerçekleştirilen keşif ziyareti süresince Batı Trakya’nın ekonomik yönden kalkınmasına yönelik olarak turizm, kırsal kalkınma ve tarım konularında görüşme ve ziyaretler yapıldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF)’nin öncülüğünde Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu belediye başkanları ve Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü yetkililerinden oluşan Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti 26-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Alman ve Ladin azınlıklarının yaşadığı İtalya’nın Güney Tirol bölgesine bir keşif ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı ve Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu’nun başkanlık ettiği keşif heyetinde, ABTTF Başkan Yardımcısı Mesut Küçük Hasan ve ABTTF Brüksel Ofisi’nde görevli Yakup Uzun, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Kozlukebir Belediye Meclisi Üyesi Rıdvan Hacı Mehmet ile Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE)’nin Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadık ve İdari Danışmanı Onur Mustafa Ahmet yer aldılar.

Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti Güney Tirol Özerk Yönetimi’nin üst düzey yetkilileri ile görüştü, Alman ve Ladin azınlıklarının yaşadığı yerleri ziyaret ederek tecrübelerini dinledi

26 Mayıs 2016 akşamı Güney Tirol Tarım ve Orman Bölgesel Bakanı Arnold Schuler’in Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti onuruna verdiği akşam yemeğine Alman azınlığı mensubu Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Herbert Dorfmann da iştirak etti. 27 Mayıs Cuma günü rehber eşliğinde Sterzing şehrindeki çifti pazarını gezen heyet, Sterzing Çiftçi Pazarı Başkanı Bernhard Auckenthaler tarafından hem tarım hem de turizm yönünden çiftçi pazarı (Bauernmarkt) konsepti hakkında bilgilendirildi. Ardından Sterzing Turizm Derneği’ni ziyaret eden heyete, Dernek Genel Müdürü Josef Turin tarafından Güney Tirol’deki turizm modeli tanıtıldı. Heyet aynı gün güncel Güney Tirol politikasına ilişkin olarak Özerk Yönetim Başkanı Arno Kompatscher ile Özerk Yönetim Sağlık, Spor, Emek, Sosyal İşler ve Eşit Fırsatlar Bakanı ve FUEN Sabık Başkan Yardımcısı Martha Stocker ile ayrı ayrı görüştü.

Rai Südtirol isimli bölgesel televizyon kanalından azınlıklar ile ilgili bir program yapan ve Batı Trakya Türk Azınlığı heyetine Sterzing şehri ziyaretinde eşlik eden film ekibi de ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu ve Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ile birer söyleşi yaptı.

28 Mayıs Cumartesi günü Ladin azınlığının yaşadığı bölgeye geçen Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti, burada Ladin Müzesi’ni ziyaret ederken dağlık bölge çitfçiliği ve dağ turizmi ile bu ikisinin birlikteliği hakkında yetkililerden bilgi aldı. İtalyan Parlamentosu Üyesi ve FUEN Başkan Yardımcısı, aynı zamanda da Ladin azınlığı mensubu Daniel Alfreider dağlık bölgede heyet onuruna bir öğle yemeği verdi.
GALERİ