ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Batı Trakya Türk Azınlığı’na ilişkin açıklama

09.06.2016
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan tek taraflı ve gerçeklerden uzak bakış açısını ivedilikle terk ederek vatandaşı olan Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının din ve ibadet özgürlüğüne saygı göstermelidir.”

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı 8 Haziran 2016 tarihinde yayımladığı ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na cevap niteliğindeki açıklamasında, eşit vatandaşlığın ve vatandaşlara saygının olduğu ve demokrasinin örnek bir şekilde işlediği Batı Trakya’da 320’nin üzerinde caminin faaliyet gösterdiğini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı aynı tarihli açıklamasında Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın Ramazan ayı boyunca Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim okunmasını kınayan açıklamasına yanıt vererek Yunanistan’ın başkenti Atina’da yıllardır cami yapılmasına izin vermediğini, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini özgürlüklerine sürekli müdahale ettiğini dile getirmişti.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini özgürlüğüne tamamıyla saygı gösterildiği yönündeki açıklaması gerçeklerden uzak, düşsel bir açıklamadır. ‘240 İmam Yasası’ ile Batı Trakya’daki camilerde görev yapmak üzere din görevlilerini tayin etme yoluna giden, azınlığımızın seçtiği müftüleri on yıllardır tanımayan ve tayinli müftüleri empoze eden bu ve benzeri uygulamalarıyla ülkemiz Yunanistan, azınlığımızın antlaşmalarla garanti altına alınmış dini özerkliğini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Batı Trakya dışında da Selanik örneğinde olduğu gibi Müslüman cemaatin kapalı olan camilerin Ramazan ayı boyunca ibadete açılması talebine Yunan makamları izin vermemektedir. Ülke genelindeki Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma tarihi camilerin çoğu tahrip olmuş vaziyette ibadete kapalı dururken bazıları da sinema salonu gibi amacı dışında kullanılmaktadır. Tüm bu yaşananlara sanki yokmuş gibi tavır takınan ülkemiz Yunanistan, tek taraflı ve gerçeklerden uzak bakış açısını ivedilikle terk etmeli, vatandaşı olan Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının din ve ibadet özgürlüğüne saygı göstermelidir” dedi.