ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Φέτος πάλι δεν εκδόθηκε άδεια για προσευχή του Μπαϊραμιού στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης

24.06.2016
Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου: “Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης λόγο της έκθεσης δεν διάθεσε το νέο τζαμί για προσευχή του Μπαϊραμιού, αυτό μας δίχνει άλλη μια φόρα ότι η χώρα μας η Ελλάδα είναι πόσο μακριά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα της ελευθερίας, της θρησκείας και της λατρείας.”

Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, δεν επέτρεπε για προσευχή του Μπαϊραμιού στο ιστορικό νέο τζαμία απομένοντας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία λόγω "υπάρχουσα έκθεση στο τζαμί''. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπιρλίκ, οι στελέχοι του Συλλόγου Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης λόγω της επικείμενης προσευχή του Μπαϊραμιού πρόσφατα έκαναν επίσημη αίτηση για την διάθεση του νέου τζαμιού της Θεσσαλονίκης στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Αλλά, στην αίτηση δόθηκε αρνητική απάντηση και για αυτό το έτος.

Επίσης, το δικαιώμα χρησιμοποιήσεις του Γενί τζαμί το οποίο ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τα προηγούμενα έτοι έχει ξαναγίνει αίτηση για προσευχή του Μπαϊραμιού από τους τούρκους της Θράκης που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Λόγω αρνητικής απαντήσεις των αιτήσεων για προσευχή του Μπαϊραμιού το Εκπαιδευτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης είχαν αναγκαστεί στο δικό τους περιορισμένο χώρο να κάνουν την προσευχή του Μπαϊραμιού.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, “Φέτος από το Δήμο της Θεσσαλονίκης το Γένι τζαμί που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος έστω και για μια φόρα δεν επιτράπηκε για προσευχή του Μπαϊραμιού από τις ελληνικές αρχές. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας δεν έχει ανοιχτό τζαμί για προσευχή για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη. Ενώ στη πρωτεύουσα της χώρας μας (Αθήνα) εδώ και πολλά χρόνια δεν επιτρέπεται για κατασκευή ενός τζαμιού. Μετά όλα απ' αυτά οι δηλώσεις τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ζούνε όλοι ίσοι στη χώρα και ότι στη θρησκεία υπάρχει ελευθερία και στην λατρεία είναι εντελώς μακριά από την αλήθεια. Αν υπάρχει κάποια χώρα με μη εκπλήρωσει τις υποχρεώσεις τους στον τομέα της θρησκείας, της ελευθερίας και λατρείας και να μη φέρει καμία προσπάθεια για την αλλάγη είναι μακρία από τις προσδοκίες του 21. αιώνα και αυτή είναι η χώρα μας η Ελλάδα.”

*Φωτογραφία: www.birlikgazetesi.info