ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

EFA, ABTTF öncülüğünde Batı Trakya’ya düzenlenen keşif ziyaretini değerlendirdi

28.09.2016
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) grubu bulunan Avrupa Hür İttifakı (EFA), yayımladığı basın açıklamasında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına atıfta bulundu. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) öncülüğünde 19-22 Eylül 2016 tarihlerinde Batı Trakya’ya düzenlenen keşif ziyaretine kendisine bağlı faaliyet gösteren siyasi düşünce kuruluşu Centre Maurits Coppieters’nin (CMC) yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda EFA Başkan Yardımcısı Miguel Martinez Tomey aracılığıyla katılan EFA, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ihtiyaç duyduğu şeyin baronlar değil sadece temel insan hakları olduğunu vurguladı.

Batı Trakya Türk Azınlığı süregiden ciddi insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya

EFA’nın basın açıklamasında, keşif ziyareti süresince AP Milletvekilleri Nils Torvalds (ALDE, Finlandiya) ve Pál Csáky (EPP, Slovakya) ile uluslararası sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir heyetin EFA üyesi Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı’nın birçok kuruluşu ile mensuplarının hepsi Yunan vatandaşı olan azınlığın sorunları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek amacıyla toplantı ve görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Yunanistan’ın isminde “Türk” kelimesi geçen azınlık kuruluşlarını kayıt etmeyi ısrarla reddettiğinin vurgulandığı basın açıklamasında, azınlığın dini liderleri olan müftülerin demokratik olarak seçimle göreve gelmelerini teşvik etmek yerine onları tek taraflı olarak atadığı, dil, azınlık eğitimi ve azınlığa ait vakıflara dair konulara acımasızca müdahale ettiği ifade ediliyor. EFA Başkan Yardımcısı ve CMC Yönetim Kurulu üyesi Miguel Martinez Tomey’in, “Geçmişte birçok kez dile getirildi ancak bu durum Avrupa Birliği (AB) üyesi ve uygar bir ülkeye yakışmıyor. Yunanistan, sınırları içerisinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın taleplerine açık ve yapıcı bir tavırla artık kulak vermeli ve azınlıkla diyaloğa girmekten kaçınmayı bırakmalıdır. Burada sadece temel insan haklarına sahip çıkan barışçıl Yunan vatandaşlarından bahsediyoruz” ifadelerine yer veriliyor. EFA’nın basın açıklamasında ayrıca, keşif ziyaretinin sonuçlarına dair kaleme alınacak raporun Yunan makamlarına ve AP’ye sunulacağı da kaydediliyor.

EFA’nın ABTTF tarafından Batı Trakya’ya düzenlenen keşif ziyareti ile ilgili basın açıklamasının tam metnini okumak için:
http://www.e-f-a.org/services/news-single-view/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=1020&cHash=22ac32c6f0f21cfb43ab3743df4e94a5

*Fotoğraf: www.e-f-a.org
GALERİ