ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri’ne katıldı

23.08.2017
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 28-30 Temmuz 2017 tarihlerinde düzenlenen tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri’ne katıldı. Batı Trakya Türk toplumunun en köklü kültürel etkinliği olan yedi asırlık Seçek etkinliklerine ABTTF’yi temsilen Başkan Yardımcısı Vedat Arap iştirak etti. 28 Temmuz Cuma günü Meriç ve Rodop illeri Bulgaristan sınır üçgeninde bulunan Seçek yaylasında Mevlid-i Şerif’in okunması başlayan ve binlerce Batı Trakya Türk’ünün katıldığı etkinlikler, 30 Temmuz Pazar günü başpehlivanlık müsabakası ve ödül töreniyle sona erdi.

Etkinliklerin ikinci günü 2017 Seçek Ağası Yusuf Çakır’ın Büyük Derbent köyünden yaylaya intikal etmesiyle başladı. Akabinde Mehmet Hilmi Kır Koşusu yapılırken program yağlı güreş müsabakalarının ön elemeleri ile devam etti. Ardından yerel sanatçılar ve Türkiye’nin ünlü ses sanatçısı Özgün konser verdi.

Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri’nin son günü protokol misafirlerinin karşılanması ve davul zurna eşliğinde er meydanını turlayarak seyircileri selamlamaları ile başladı. Daha sonra bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşmalara geçildi. Sırasıyla Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda, Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri’nin asırlara dayanan tarihi ve Batı Trakya Türklerinin kültür zenginliği açısından sahip olduğu öneme vurgu yapılarak birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verildi.

Konuşmaların ardından ilk olarak Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği folklor ekibi, daha sonra da İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Gençler birliği folklor ekipleri sahne aldılar.

Folklor gösterilerinin sona ermesini takiben güreşçiler er meydanın çıktı. Başpehlivanlık kategorisinde finale kalan Gümülcine’nin Yardımlı köyünden Niyazi İbiş, finalde rakibini yenerek 2017 Seçek Başpehlivanı oldu. Böylelikle tarihi etkinliklerde yıllar sonra Batı Trakyalı bir güreşçi, anavatan Türkiye’den de çok sayıda güreşçinin katıldığı başpehlivanlık kategorisinde tüm rakiplerini yenerek başpehlivan olmayı başardı.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com
GALERİ