ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

UNCHR İle Yunanistan Arasında Kriz

13.11.2004
Ekim 2004’ün son haftası itibariyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ve Yunanistan Hükümeti arasında ciddi bir kriz meydana geldi.

Yunanistan Hükümeti’nin 2004 yılında kendisine iltica başvurusunda bulunan 8.000 mülteciyi kabul etmek istememesi yüzünden UNCHR ile görüş ayrılığına düşmüştür. UNCHR Ekim 2004 ayı son haftası içerisinde Yunanistan'ı siyasi mültecilere sığınma hakkı tanımaması ve yeterli düzeyde korumaması nedeniyle sert bir dille eleştirmiş ve Yunanistan'ı mülteci kamplarını bilinçli olarak büyütmemek ve mültecilere gerekli tıbbi, eğitim ve sosyal yardımı yapmamakla suçlamıştır.

Yunanistan tarafı ise Yunan sivil toplum örgütleri kanalıyla yapmış oldukları basın açıklamasıyla UNCHR'yi Yunanistan'a saldırmakla ve siyasi davranmakla suçlayarak Yunanistan'ın ekonomik şartları yılda 1000 kadar multeciye sığınma hakkı tanıyabileceğini, UNCHR'nin Yunanistan'daki faaliyetlerine yeterli kaynak aktarımı yapmadığını öne sürerek UNCHR’yi Yunanistan'a karşı siyasi tavır almak ve önyargılı davranmakla suçlamıştır.