ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Οι διεθνείς οργανισμοί στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα!

29.04.2024

Αγαπητοί αναγνώστες, 

Στις 15-17 Απριλίου 2024, αναλάβαμε πρωτοβουλίες στο Στρασβούργο παράλληλα με τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε από δέκα Ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την οικοδόμηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία αποτελείται σήμερα από βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων 46 χωρών, είναι η πολιτική πτέρυγα του Συμβουλίου.

Επιπλέον, υπάρχουν συμβατικά όργανα που υπάγονται στο Συμβούλιο, καθώς και όργανα στα οποία έχουν εντολή οι ευρωκράτες.

Το μεγαλύτερο εργαλείο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναμφίβολα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)...

Η Επιτροπή Υπουργών επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Ως ABTTF, εργαζόμαστε στο Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των τακτικών μας επισκέψεων εργασίας στο Στρασβούργο, συναντιόμαστε με ευρωβουλευτές της PACE και ευρωκράτες στη γραμματεία του Εκτελεστικού Τμήματος Αποφάσεων του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής Υπουργών.

Συνεργαζόμαστε επίσης τακτικά με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα κορυφαίο όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Στρασβούργο, είχαμε συναντήσεις με πολιτικούς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και με σημαντικά όργανα του Συμβουλίου.

Φαίνεται ότι το 2024, η προσοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα στραφεί στην Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, για πρώτη φορά ένας Έλληνας γίνεται Πρόεδρος της ΚΣΣΕ.

Εξετάζοντας τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, αυτό που παρατηρούμε είναι η παρουσία των σημαντικών προσώπων της πολιτικής σκηνής της χώρας μας στο Στρασβούργο. 

Επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες της χώρας μας, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αλέξης Τσίπρας, υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν στην ΚΣΣΕ τα τελευταία χρόνια.

Στην ΅λληνική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ συμμετέχει επίσης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής της εκλογικής μου περιφέρειας, δηλαδή της Ροδόπης.

Όπως όλοι οι βουλευτές, έτσι και η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει στις επιτροπές της ΚΣΣΕ, και τα πιο έμπειρα και σημαντικά μέλη της αντιπροσωπείας αναλαμβάνουν καθήκοντα σε κρίσιμες επιτροπές.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για εμάς στην ΚΣΣΕ είναι αναμφίβολα η υπόθεση Μπεκίρ Ουστά. 

Η χώρα μας επίμονα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ για Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και τον Σύλλογο Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου παρόλο που έχουν περάσει 16 χρόνια. 

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Υπουργών εξακολουθεί να εξετάζει την ομάδα της υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και κάθε έξι μήνες η ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά έρχεται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, πράγμα σπάνιο.

Η χώρα μας η Ελλάδα κάθε φορά το αφήνει στο χρόνο.

Στην ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά, πρώτα τροποποιήθηκε ο νόμος χρόνια μετά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ λέγοντας ότι η νομοθεσία δεν απαιτεί την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, στη συνέχεια οι ενώσεις μας προσέφυγαν στο εσωτερικό δίκαιο, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Πρόσφατα, η χώρα μας κέρδισε χρόνο ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών χρησιμοποιώντας τις εκλογές ως δικαιολογία.

Κατά την επανεξέταση τον Δεκέμβριο του 2023, ήρθε στην ημερήσια διάταξη η σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση και τη διατύπωση συστάσεων σχετικά με τη νομοθεσία για την εφαρμογή των αποφάσεων.

Στις 15 Απριλίου μάθαμε από την επιστολή της Ελλάδας ότι η Επιτροπή είχε συσταθεί και είχε διοριστεί πρόεδρος.

Λογικά τα υπόλοιπα τρία μέλη θα διοριστούν πριν από την επόμενη επανεξέταση.

Διότι ο στόχος είναι η δημιουργία αντίληψης ότι γίνονται βήματα με αυτή την κατεύθυνση. 

Ειλικρινά, αυτό είναι ένα αστείο- το να παίζεις με τον χρόνο προσποιούμενος ότι κάνεις κάτι δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να αποφεύγεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεών σου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ωστόσο, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει πρόσφατα, το κράτος δικαίου απειλείται σοβαρά στη χώρα μας, όπως έδειξε ξεκάθαρα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο.

Οι εκθέσεις της Επιτροπής της ΕΕ για το κράτος δικαίου και οι εκθέσεις διεθνών ΜΚΟ αναφέρουν ότι το κράτος δικαίου στη χώρα μας έχει πληγεί σοβαρά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη χώρα μας περισσότερο από ποτέ μετά την προσφυγική κρίση!

Διότι όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στη χώρα μας, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η αρχή του κράτους δικαίου, που αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο της δημοκρατίας, έχει πληγεί.

Εμείς θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα!

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υπομονή και επιμονή και θα διευρύνουμε τις συμμαχίες μας.

Δεν θα το παρατήσουμε!

Όπως δεν το παρατήσαμε ποτέ!


Να είστε υγιείς. 

Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού
Πρόεδρος ABTTF

ΓΚΑΛΕΡΙ