ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

MRG'den Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile ilgili açıklama

19.05.2005
Merkezi Londra’da bulunan "Uluslararası Azınlık Hakları Grubu" (Minority Rights Group International-MRG), İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) Yunan Yargıtayı Arios Pagos tarafından resmen kapatılması ve aynı gerekçelerle Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği'nin kurulmasına müsaade edilmemesi ile ilgili yazılı bir açıklama yayınlamıştır.

Sözkonusu açıklamada, " Uluslararası hukukun temel kurallarına dayanarak azınlık haklarının korunması Avrupa’nın temel prensibidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Polonya devleti ile ilgili örnek dava bu durumun altını açıkça çizmiştir.

Avrupa’nın azınlıklara karsı yükümlülüklerini kanıtlayan ilave belgeler, uluslararası azınlıkları korumak için çerçeve sözleşmesi, bölgesel ve azınlık dilleri için Avrupa şartı, ayrıca sırasıyla dilsel haklar, eğitim hakları ve azınlıkların etkin katılımını içeren Oslo, Lahey ve Lund tavsiyelerini içermektedir.

Uluslararası düzeyde, Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 27. maddesi kişilerin bireysel veya grubun diğer üyeleri ile birlikte toplu olarak kendi kültürel, dini ve dilsel haklarını kullanabilmelerini sağlar. Birlesmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin bu madde ile ilgili genel yorumuna göre, bu hakların korunması, ilgili azınlıkların, kültürel, dinsel ve sosyal kimliklerinin gelişiminin devamını ve sürekliliğini sağlamaya yöneliktir, böylece toplumun bütün olarak yapısı zenginleşecektir. (İnsan Hakları Komitesi, genel yorum 23, madde 27, 50.bolum 1994)

Benzer olarak 1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edilen BM ulusal veya etnik, dinsel veya dilsel azınlıklara mensup kişilerin haklarına dair bildirinin 1.maddesi şöyledir:

"Devletler, kendi ülkeleri üzerindeki azınlıkların varlığını ve ulusal veya etnik, dinsel veya dilsel kimliklerini korur ve bu kimlikleri geliştirmeleri için gerekli şartların oluşmasını teşvik eder."

Sözkonusu belgeler arasındaki ortak genel bağ, zorla asimilasyonun herhangi bir seklinin, azınlık kimliklerinin korunması zorunluluğunun ihlallerini teşkil etmesidir. Azınlığın ilgisini yansıtan derneklerin varlıklarına son verilmesi bu yönde bir adım olarak kabul edilebilir ve bu yüzden uluslararası Azınlık Hakları Grubu İskeçe Türk Birliği'nin kapatılmasından dolayı duyduğu derin üzüntüyü belirtmektedir."

hususları yer almaktadır.