ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan Eğitim Bakanlığı, Makedon azınlıkla bir araraya gelmeyi reddetti

20.11.2005
Georgios N. Papadakis, Florina - Lerin, 9 Kasım 2005, Çarşamba

Makedon azınlık kuruluşu “Gökkuşağı” (Vinozhito/Rainbow) ve temsilcileri Yunan Eğitim Bakanı tarafından, dilsel çeşitlilik konusunda düzenlenen toplantıdan çıkartıldı.

Kültürlerarası Eğitim Özel Sekreteri Ismini Kriari-Catranis yarın, Avrupa Ulusları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Romedi Arquint ve beraberindeki heyetle görüşecekti. Yunanistan’dan FUEN’e üye tek kuruluş olan “Gökkuşağı”nın da bu toplantıya katılması bekleniyordu.

Ancak, FUEN, Bakanlığı heyet üyeleri konusunda bilgilendirince, Bayan Kriari-Catranis, Bay Arquint ile ancak “Gökkuşağı” üyelerinin katılmaması koşuluyla görüşmeyi kabul edeceğini, resmen bildirdi.

Bayan Kriari-Catranis mektubunda, “Bakanlık hiçbir şekilde ‘Gökkuşağı’ temsilcilerinin bahsi geçen toplantıya katılımını kabul etmemiştir ... ” demektedir.

Dahası Bakanlık Özel Sekreteri (Bayan Kriari-Catranis) “Gökkuşağı”nı Yunanistan’da dilsel çeşitlilik konsunda ne ilgili bir katılımcı ne de geçerli bir muhatap olarak görmediğini belirtmiştir.

Mektup, Atina ziyaretten sadece iki gün önce FUEN’e gönderildiği için, Bay Arquint Bakanlık Özel Sekreteriyle FUEN’in yerel temsilcileri olmadan görüşecektir.

“Gökkuşağı” Yunanistan’da tamamen yasal ve resmen tanınmış bir kuruluştur ve Avrupa Bağımsız Birlik Partisi (EFA) üyesidir. Yunanistan’da Makedon dilinin tanınması, temel eğitim sistemine alınması, bir Makedon dili kürsüsü kurulması ve “Makedon Kültürü Evi” gibi kuruluşların tanınması gerektiği bir çok kez vurgulanmıştı.

“Gökkuşağı”na göre, karşılaşılan bu son durum, Yunanistan’ın, Makedon azınlığın üyeleriyle herhangi bir doğrudan diyalogtan kaçınmasının son bir örneğidir.

Yunanistan, resmi olarak sadec Türkçe’yi ülkesinde konuşulan bir azınlık dili olarak tanımakta, diğer dilleri tanımamaktadır.

EBLUL’e (Az Konuşulan Diller Avrupa Bürosu) Üye Yunan Komitesi, ülkede konuşulan altı dili temsil etmektedir: Türkçe, Makedonca, Vlahça/Aromanca, Arvanitçe, Pomakça ve Romanca. Ancak dilsel çeşitlilik konusunda Yunan makamlarıyla dialog ve işbirliği için yapılan girişimler şu ana kadar cevapsız bırakılmıştır.

http://www.eurolang.net/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=2510
GALERİ