ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η λύση του εκπαιδευτικού προβλήματος περνάει μέσα από το διάλογο

18.08.2006
Η εφαρμογή της εκπαιδεύσεως της τουρκικής γλώσσας σαν προαιρετικό μάθημα στα ελληνικά σχολεία της Δυτικής Θράκης, όπου ζει η Μειονότητα, ώθησε τον πρόεδρο της ΕΟΤΔΘ τον κύριο Χαλίτ Χαμπίμπογλου σε μια ανακοίνωση τύπου που επισήμανε ότι «η λύση του εκπαιδευτικού προβλήματος περνάει μέσα από το διάλογο».

Στην Δυτική Θράκη όπου ζει η Τουρκική Μειονότητα σε μεγάλο αριθμό, αποφασίστηκε η μάθηση της τουρκικής γλώσσας σαν προαιρετικό μάθημα. Αλλά το Ελληνικό Υπουργείο Εκπαιδεύσεως και Θρησκευμάτων που θα το εφαρμόσει το ερχόμενο εκπαιδευτικό έτος 2006-2007, δεν έκανε καμία ανακοίνωση σχετικά με τους καθηγητές που θα διδάσκουνε τα τουρκικά, την διδακτέα ύλη και την εφαρμογή της.

Δια μέσου της Συνθήκης της Λοζάννης δόθηκε το δικαίωμα στις μειονότητες που ζούνε στην Ελλάδα να μπορούνε να διαχειρίζονται μόνες τους τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα. Η κάθοδος του εκπαιδευτικού προβλήματος της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης είχε αρχίσει πλέων προς το τέλος της δεκαετίας του 50. Το τελικό χτύπημα όμως στην μειονοτική εκπαίδευση ήρθε μετά το Κυπριακό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όπου πήρε η Μειονότητα την μερίδα της από την κρατική καταπίεση της Ελλάδας χάνοντας την επιρροή της πάνω στα δικά τις εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εκπαιδευτική ύλη και το εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν προσδιοριζότανε πια από την Μειονότητα οδήγησε την ποιότητα των μειονοτικών σχολείων στην κατηφόρα.

Από τη μια η συνεχιζόμενη απώλεια ποιότητας των μειονοτικών σχολείων και από την άλλη τα προαιρετικά «τουρκικά» μαθήματα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης «ΕΟΤΔΘ» ο κύριος Χαλίτ Χαμπίμπογλου επισήμανε ότι τα μειονοτικά εκπαιδευτικά προβλήματα ωθούνε τα μειονοτικά παιδιά στην αναζήτηση εκπαιδεύσεως στα ελληνικά κρατικά σχολεία. Οι μειονοτικοί γονείς προτιμούνε να στέλνουνε τα παιδιά τους αντί στα μη ποιοτικά μειονοτικά σχολεία, στα κρατικά ελληνικά σχολεία. Οι αιτίες προέρχονται από το εκπαιδευτικό δυναμικό των μειονοτικών σχολείων που δεν μπορούνε να μιλήσουνε σωστά την τουρκική αλλά και την ελληνική γλώσσα. Έτσι τα παιδιά δεν μαθαίνουνε σωστά την τουρκική αλλά και την ελληνική γλώσσα. Ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ τόνισε ότι η Ελλάδα με αυτή την πολιτική των προαιρετικών τουρκικών στα ελληνικά κρατικά σχολεία προσπαθεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα μειονοτικά σχολεία όπου τα τελευταία χρόνια έτσι και αλλιώς έχουνε χάσει σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα που σαφέστατα μπορεί να οδηγήσει στην τελική εξαφάνιση τους.

Η ελληνική κυβέρνηση με την προσπάθεια της προσπαθεί να προωθήσει τον δήθεν διάλογο μεταξύ των γειτονικών πολιτισμών. Μέσου της ιδεολογίας αυτής θα εφαρμόσει και τα προαιρετικά τουρκικά στα ελληνικά κρατικά σχολεία. Ο κύριος Χαμπίμπογλου συνεχίζοντας τονίζει ότι δια μέσου αυτής της πολιτικής της ελληνικής κυβερνήσεως εμποδίζεται και η δημιουργία νέων μειονοτικών σχολείων. Ένας βασικός λόγος είναι ότι τα παιδιά προτιμούνε σαν ξένοι γλώσσα τα αγγλικά, γερμανικά και τα γαλλικά και όχι τα τουρκικά. Η ελληνική κυβέρνηση για το καλό της Μειονότητας με την ομιλούμενη την μητρική τουρκική γλώσσα και σαν ένα κομμάτι της πολιτιστικής Ευρωπαϊκής Ενώσεως έπρεπε παράλληλα με την εφαρμογή της προαιρετικής τουρκικής εκμαθήσεως στα ελληνικά κρατικά σχολεία να υψώσει και την ποιότητα και των μειονοτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο κύριος Χαμπίμπογλου επέκρινε επίσης την ελληνική κυβέρνηση επειδή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του πλάνου αυτού δεν συμβουλεύτηκε και δεν έδωσε καμιά σημασία στα μειονοτικούς συλλόγους και ιδρύματα της Δυτικής Θράκης και συνεχίζοντας είπε ότι «η λύση της εκπαιδεύσεως περνάει μέσα από το διάλογο». Στην Γερμανία η τουρκική γλώσσα εκπαιδεύεται προαιρετικά αλλά παρόλο αυτό υπάρχει ένας συνεχόμενος διάλογος μεταξύ των γονέως και των κρατικών αρμοδίων.
ΓΚΑΛΕΡΙ