ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türkiye – Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı açıldı

19.11.2007
Türkiye ile Yunanistan arasında inşaatı tamamlanan doğalgaz boru hattı 18 Kasım Pazar günü Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldığı bir törenle açıldı. Açılışa çok sayıda bakan ve bürokratta katıldı.

Törende yapılan konuşmalarda projenin bölgenin istikrar ve huzuruna büyük katkıda bulunulacağı ifade edilirken bölge ekonomisine de büyük katkılar sunacağı açıklandı. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, turizm gibi alanlarda yaşanan işbirliği sürecinin somut sonuçlarını gördüklerini ifade ederek bu projenin gelecekteki yeni ortak projeleri teşvik edeceğini belirtti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de bu projenin iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve bölge istikrarı için oldukça önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yunanistan’a 15 yıl boyunca doğalgaz sevkiyatı yapılacak

Ekonomide Türkiye ile Yunanistan arasındaki en büyük anlaşma olma özelliği taşıyan doğalgaz boru hattının temeli 2 yıl önce atılmıştı. İki ülkedeki seçimler ve çeşitli aksaklıklar nedeniyle açılışı 3 kez ertelenen proje Güney Avrupa Gaz Ringi’nin ilk aşaması olma özelliği taşıyor. Üç bölümden oluşan projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Yunanistan’a ilk yıl 250 milyon, ikinci yıl 500 milyon ve üçüncü yıldan itibaren her yıl 750’şer milyon metreküp olmak üzere 15 yıl süreyle doğalgaz sevkiyatı yapılacak. Projenin devamında ise Yunanistan ile İtalya arasında inşa edilecek boru hattıyla Azerbaycan doğalgazı İtalya’ya ve Batı Avrupa’ya taşınacak.

Batı Trakya enerji köprüsü haline geliyor

Doğalgaz boru hattının hizmete açılmasının ardından bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu Batı Trakya’nın bir enerji köprüsü haline geldiğini belirtti. Habipoğlu “Batı Trakya Avrupa’ya taşınan enerjide bir köprü haline geliyor. Bu proje ve gelecekte yapılacak başka projeler Batı Trakya ekonomisine katkıda bulunacak ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ekonomik açıdan gelişimine de ivme kazandıracaktır” dedi. Bu projenin Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmaya da çok büyük katkılar sağlayacağına dikkat çeken Habipoğlu “Batı Trakya Türk Azınlığı olarak yıllardır ülkemiz Yunanistan ile anavatanımız Türkiye arasında işbirliğinin gelişmesi için çaba sarfediyoruz. Bu isteklerimizin artık anlaşılıyor olması ve hayata geçiriliyor olması bizleri de son derece memnun ediyor. İşbirliğinin gelişmesi her iki ülkenin ve Azınlığın çıkarınadır. İşbirliği geliştirildikçe ortak projeler üretildikçe herkes kazanacaktır” şeklinde görüşlerini ifade etti. Hattın açılmasıyla birlikte Batı Trakya’da ve Yunanistan’da doğalgaz kullanımının artacağı belirtiliyor.