ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Bakoyanni: Yunanistan azınlık haklarına saygılı bir ülkedir

14.06.2009
11 Haziran 2009 tarihinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili bir açıklamada bulundu. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili açıklamasına cevaben yaptığı açıklamada Bakoyanni, “Trakya’da Lozan Anlaşması’nın yanı sıra uluslararası ve Avrupa hukukuna tamamı ile saygılı eşit haklar ve kanun önünde eşitlik politikası uyguladıklarını ve derinleştirdiklerini” ifade etti. Azınlık konularında karşılıklılık prensibinin günümüz ve çağımızda akıl almaz olduğunu ifade eden Bakoyanni, “Müslüman azınlığın statüsünü güçlendiren pozitif önlemler” aldıklarını belirtti. Son olarak ise Bakoyanni, “Trakya’daki Müslümanların Yunan vatandaşı olduklarını ve bundan gurur duyduklarını” dile getirdi.

Habipoğlu: Bakoyanni’nin açıklaması Batı Trakya’daki gerçeği yansıtmamaktadır

Bakoyanni’nin açıklaması ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Sayın Dışişleri Bakanı’nın açıklaması Batı Trakya’daki gerçeği kesinlikle yansıtmamaktadır. Gerçek, bilinçli olarak çarpıtılmaktadır. Karşılıklılık prensibinin günümüz ve çağımızda akıl almayan bir kavram olduğunu ifade eden Bakoyanni, Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşmanın hükümlerine aykırı olarak Türkiye’den Batı Trakya’ya gönderilen öğretmen sayısını tek taraflı olarak azaltmıştır. Üstelik gerekçe olarak ise Türkiye’de yaşayan Rum sayısının öğretmen ihtiyacının azalması gösterilmiştir. Aynı Yunanistan, karşılıklılık prensibine dayanarak Türkiye’den Batı Trakya’ya gönderilen öğretmen sayısında tek taraflı olarak indirime gitmiştir. Uluslararası ve Avrupa hukukuna saygılı bir Yunanistan’dan bahsetmek ise safdilliktir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türk Azınlık’ın dernek kurma özgürlüğü ile ilgili Yunanistan’ı mahkûm eden üç karar olmasına karşın Yunanistan, ısrar ile adında “Türk” kelimesi taşıyan dernekler kurulmasına izin vermemektedir. “Müslüman” azınlığın statüsünü güçlendiren pozitif önlemler ile çağdaş ve Avrupai bir azınlık politikası uyguladıklarını iddia eden Yunanistan’a sormak isteriz. Üniversitelere girişte binde 5 kota uygulaması dışında pozitif önlemlere örnek başka bir uygulama var mıdır? Bunların dışında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın problemlerine pek çok örnek verilebilir. Yunan vatandaşı olmakla gurur duyuyoruz. Ancak ülkemiz Yunanistan’da “Türk” kimliğimizi özgürce ifade edebildiğimiz ve devam ettirebildiğimiz adil ve eşit bir yaşam için mücadele veriyoruz. Bu nedenle “öteki”leştirilmediğimiz ülkemizde tehdit unsuru değil Yunanistan toplumunda kültürel zenginliğinin bir parçası olarak görülmeyi talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bakoyanni’nin açıklamasının tam metnine http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/en-US/12062009_ALK1129.htm linkinden ulaşılabilir.
GALERİ